Προσκυνηματική εκδρομή ενορίας Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων στο Μεσολόγγι και στην Ιερά Μονή Μυρτιάς

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στην Ιερά Μονή Μυρτιάς πραγματοποίησε η Ενορία Παναγίας Τρικάλων το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018.

Με επικεφαλής τον εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Γραδούλα ένα λεωφορείο με ενορίτες αφίχθησαν αρχικά στογεμάτο Μνημεία Κήπο των Ηρώων. Απομεινάρια οβίδων και κανονιών της εποχής της Επανάστασης, αγάλματα, καθώς επίσης και ο βωµός της ολυμπιακής φλόγας κρατούν άσβεστη τη μνήμη του ένδοξου παρελθόντος. Περνώντας την πόρτα εξόδου… συνάντησαν το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής μέσα στο οποίο πάρθηκε η απόφαση για την ιστορική Έξοδο!

Στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Μπότσαρη, επισκέφθηκαν την πινακοθήκη και πρώην Δημαρχείο της πόλης, όπου σε µια ξενάγηση μπόρεσαν να δουν μέσα από τα µάτια των καλλιτεχνών την ιστορία της Ιεράς Πόλης (χαρακτηρίστηκε έτσι χάρη στη συγκινητική αυτοθυσία στον βωµό της Ελευθερίας και όχι για θρησκευτικούς λόγους). Σε αυτό το σημείο φυλάσσεται αντίγραφο του πασίγνωστου πίνακα του Ντελακρουά «η Ελευθερία στα ερείπια του Μεσολογγίου» όπως επίσης και αντίγραφο της εικόνας της Εξόδου η οποία λιτανεύεται στην πομπή που λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τη Μ. Εβδομάδα.

Έχοντας αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες το μεσημέρι είχαν την ευκαιρία για φαγητό και καφέ μέσα στην πόλη.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς αναχώρησαν για την περιοχή της Τουρλίδας. Η Τουρλίδα μέχρι το 1885 ήταν νησί και την χρονιά εκείνη κατασκευάστηκε ο δρόμος με την επιχωμάτωση της θάλασσας. Η µεγάλη υδάτινη αγκαλιά του Μεσολογγίου-Αιτωλικού γνωρίζει καλά πως είναι η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης! Ένα υδάτινο πάρκο, µε αρµονική συνύπαρξη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που κουρνιάζουν και αναπαράγονται πολλά σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών και ψαριών. Ένα απλό σεργιάνι στα νερά της έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουν φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους και τουρλίδες. Οι τελευταίες μάλιστα έδωσαν και το όνοµά τους στο νησί.

Επόμενος προορισμός το Μοναστήρι της Μυρτιάς. Σε μια όμορφη τοποθεσία δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, στο μέσο της διαδρομής από το Αγρίνιο προς το Θέρμο, βρίσκεται η Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Παναγίας Φανερωμένης, γνωστή ως Μονή Μυρτιάς. Ο πυρήνας της φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν κτίστηκε ο πρώτος μικρός ναός, και στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα, επεκτάθηκε. Σήμερα το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλά κτήρια με κελιά και βοηθητικούς χώρους και στο κέντρο του βρίσκεται το καθολικό. Εκεί οι εκδρομείς προσκύνησαν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας «Η Ελπίς των Απελπισμένων» και αφού ξεναγήθηκαν από τον Ηγούμενο π. Ιωσήφ έλαβαν σχετική μοναχική φιλοξενία.

Η απογευματινή βόλτα έλαβε χώρα για καφέ και ξεκούραση θα γίνει στις όχθες της λίμνης της Τριχωνίδας. Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χλμ. και μέγιστο βάθος 58 μ. Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα.

Εμφανίσεις: 1917