ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Τελέσθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στις 6:30 το απόγευμα ο Κατανυκτικός Εσπερινός στην ενορίας μας. Κατ’ αυτόν χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Α Λ Ε Ξ Ι Ο Σ πλαισιούμενος απ’ όλους τους ιερείς της πόλεως των Τρικάλων.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Τρικάλων Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος Κωνσταντίνος Τσιακμάκης.

Στην συνέχεια παραθέτουμε εν περιλήψει την ομιλία του π. Κωνσταντίνου και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον Εσπερινό. Τις φωτογραφίες επιμελήθηκε ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης.

Ο π. Κωνσταντίνος ανέφερε τα εξής: «Την Β΄ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης που έζησε τον 14ο αιώνα μ. Χ..

Ο Άγιος Γρηγόριος υπερασπίστηκε την ησυχαστική και νηπτική παράδοση της Εκκλησίας την οποία πολέμησε ο μοναχός Βαρλαάμ ο Καλαβρός που διακήρυττε ότι η χάρη του Θεού και οι ενέργειές του είναι κτιστές. Έτσι όμως ανατρέπεται η δυνατότητα σωτηρίας του ανθρώπου.

Ο Θεός λέγει ο Άγιος Γρηγόριος σώζει τον άνθρωπο ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση προσωπική κοινωνία και ένωση μαζί του. Αντίστοιχα λοιπόν και ο άνθρωπος οφείλει να προσεγγίσει τον Θεό άμεσα και προσωπικά. Γι’ αυτό και η προσευχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της διενέξεώς του με τον Βαρλαάμ, αλλά η προσωπική κοινωνία και ένωση με αυτόν που κορυφώνεται στην Θεία Κοινωνία.

Ο άνθρωπος που προσεύχεται πραγματικά νιώθει την παρουσία του προσώπου προς το οποίο απευθύνει την προσευχή του. Ιδιαίτερα μάλιστα η προσευχή του Ιησού, το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», που υποστήριζε ο Παλαμάς ότι πρέπει να έχει διαρκώς στα χείλη του κάθε πιστός, αποτελεί και για τον άνθρωπο της εποχής μας την κυριότερη σύσταση και προτροπή του για την ανόρθωσή του και την αποκατάσταση της κοινωνίας του με τον Θεό και τον συνάνθρωπο».

Εμφανίσεις: 2624