diax30
XRISTOSANESTI

aithmata demo

aithmata demo

aithmata demo

aithmata demo

aithmata demo

aithmata demo

aithmata demo

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Κυριακή
26 Μαΐου

Κυριακή της Σαμαρείτιδος,
Κάρπου και Αλφαίου, Αλεξάνδρου

Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

27022016 4Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός υποδέχθηκαν την θαυματουργό Αγία Κάρα του Οσίου Δαυίδ, την οποία μετέφερε ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ από την Μονή του Οσίου στη Βόρεια Εύβοια.

Πολλοί είναι οι Τρικαλινοί που ευεργετήθηκαν από τα θαύματα του Οσίου Δαυίδ γι’ αυτό επισκέπτονται συχνά την εν λόγω Μονή. Άλλοι πάλι είχαν πνευματικό τον άγιο γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη και στη συνέχεια το γέροντα Κύριλλο καθώς και τον σημερινό ηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ ο οποίος αν και είναι μορφωμένος δικηγόρος, ακολουθεί με μεγάλη ταπείνωση τα άγια βήματα των προκατόχων του.

Ο Όσιος Δαυίδ που έζησε τον 16ο αιώνα υπήρξε μεγάλος ασκητής στην Όσσα, κοντά στον Όλυμπο, στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας, στο όρος Στείρι, κοντά στον Παρνασσό, και τέλος στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στη Βόρεια Εύβοια. Δέχτηκε την επίθεση πολλών σατανικών πειρασμών γι’ αυτό η Αγία Κάρα του θεραπεύει κάθε δαιμονική επήρεια. Όταν έβλεπε στο μοναστήρι του φτωχούς, δάκρυζε και μοίραζε αφειδώς τα αγαθά της μονής σε όσους είχαν ανάγκη, αξίους και αναξίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Τριάντα πέντε χρόνια επισκέπτομαι τη μονή και γνωρίζω από προσωπικές εμπειρίες ότι και σήμερα οι μοναχοί, προς παραδειγματισμό όλων μας ,κάνουν το ίδιο.

27022016 2

Πνευματικά κερδισμένοι και τυχεροί είμαστε όλοι όσοι γνωρίσαμε από κοντά τον γέροντα Ιάκωβο. Είχε το χάρισμα της παραμυθίας. Όλοι έφευγαν από κοντά του στηριγμένοι στην πίστη, ενισχυμένοι, ανανεωμένοι, με ελπίδα, χαρά και ευλογία. Ο ίδιος έλεγε: «Παιδί μου, εγώ γελάω μ’ αυτούς που γελούν και κλαίω μ’ αυτούς που κλαίνε. Μη στενοχωριέσαι, όλα θα πάνε καλά.»!

Είχε και το ιαματικό χάρισμα. Πόσοι και πόσοι ταλαιπωρημένοι από ασθένειες άνθρωποι δεν βρήκαν την υγεία τους! Πολλά άτεκνα ζευγάρια απέκτησαν χαριτωμένα παιδιά με τις προσευχές του κι εκείνος από την μεγάλη του ταπείνωση τα απέδιδε στον Άγιο Δαυίδ. Ήταν αρχοντικός στη φιλοξενία του, ανεξίκακος, προσεκτικότατος στις κινήσεις του, λεπτότατος και ευγενέστατος στα λόγια του, ενώ η φράση «με συγχωρείτε» δεν έλειπε ποτέ από τα χείλη του.

27022016 1

Καθοδηγητής χιλιάδων ψυχών υπήρξε και ο διάδοχος του γέροντος Ιακώβου Αρχιμ. Κύριλλος Γεραντώνης. Φωτισμένος από το άγιο Πνεύμα λόγω της απλότητας και του ταπεινού φρονήματος, ήταν άριστος γνώστης της πνευματικής ζωής. Οι απαντήσεις του σε κάθε ερώτηση ήταν γεμάτες ενάργεια και διάκριση.

Μαρτυρικό ήταν το τέλος του. Δύο χρόνια με πολλούς πόνους μέσα στα νοσοκομεία. Οικονομία Θεού, για να τον γνωρίσουν και να παραδειγματιστούν από την υπομονή του πολλοί άνθρωποι. Πολλοί τον ρωτούσαν:«Γιατί γέροντα εσείς που είστε αφοσιωμένος στο Θεό υποφέρετε τόσο;». Αυτός με ηρεμία απαντούσε: «Εγώ με τον Θεό δεν τσακώνομαι». Λόγος «σπαθί» στον ορθολογισμό των σύγχρονων χριστιανών.

Το Σάββατο το πρωί και την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία. Την Κυριακή το βράδυ Ιερά Αγρυπνία από 8:30 έως τις 12.30. Την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου θα αναχωρήσει η Τιμία Κάρα γύρω στις 10 το πρωί μετά από την Παράκληση του Αγίου.

Με πίστη ας ζητήσει από το Άγιο Λείψανο ο καθένας μας θεραπεία σε κάθε ψυχική ή σωματική του ασθένεια. Τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας και τα Ιερά Λείψανα είναι η ελπίδα όλων μας στους δύσκολους πνευματικά καιρούς που ζούμε.

Η πόλη του Πειραιά υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Εσπερινός εορτής Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων

Λαμπρός ο Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων

Ελευθέρια Πόλεως Τρικάλων 2018

Ακολουθία Νιπτήρος στον Ι. Ν. Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων 2018

Η εκδήλωση «Χαίρε σκέπη του κόσμου» της ενορίας Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων

Εσπερινός Αγ.Βαρβάρας & Αγ. Ιωάννου Δαμασκηνού στον Ι. Ν. Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων 3.12.2017

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 5-11-1961

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ