ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

Agios_Stylianos_05Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του οσίου και Θεοφόρου Στυλιανού του Παφλαγόνος στην ενορία μας.

Την παραμονή το βράδυ τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «πρέπει να καταφεύγουμε στον Άγιο Στυλιανό όχι μόνο για να τον παρακαλέσουμε για την σωματική υγεία των παιδιών μας, αλλά κυρίως για την ψυχική τους υγεία».

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία προεξάρχοντος του προϊσταμένου του Ιερού Ναού και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Ντάκου.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γραδούλας αναλύοντας τον βίο του αγίου ο οποίος έγινε ζωντανός στύλος στην προσπάθειά του να αγγίσει τον Θεό αφήνοντας τα γήινα και υψώνοντας το πνεύμα και το σώμα του στον ουρανό, τον άγγιξε η χάρη του Θεού και τον κατέστησε «στεργιωτή» των βρεφών και των νηπίων.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση μαθητών σχολείων της ενορίας μας στον Ιερό Ναό όπου παρακολούθησαν υποδειγματικά την Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλα τα παιδιά συμμετείχαν στην Θεία Κοινωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι το παρεκκλήσιο του Αγίου Στυλιανού βρίσκεται εντός του ναού της Παναγίας Επισκέψεως στο βόρειο τμήμα του Γυναικωνίτη, διαμορφώθηκε δε, κατά την μαρτυρία του αείμνηστου εφημερίου Κωνσταντίνου Βενδίστα, από την τρικαλινή οικογένεια Τζάνα (πριν από το 1940). Μονόκλιτο, με ξυλόγλυπτο τέμπλο (1960) και εικόνες του μοναχού Παχωμίου (1961). Στο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι εικονίζεται ο Άγιος Στυλιανός, δια χειρός Δ. Ραυτόπουλου (1927).

Κάθε Παρασκευή απόγευμα ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου, ενώ τελούνται συχνά Θείες Λειτουργίες από ευλαβείς χριστιανούς που επικαλούνται τις πρεσβείες του Αγίου, ο οποίος έχει το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά ευτέκνους άτεκνες γυναίκες.

Στην συνέχεια παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από την ακολουθία του εσπερινού.

Εκτύπωση