ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Σε μια κατάμεστη από παιδιά αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 το απόγευμα η εορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αλεξίου και των πολιτικών αρχών της πόλεως, οι νέοι και νέες των νεανικών συνάξεως έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα από τραγούδια και χορούς που απέδωσαν θαυμάσια.

Η εορτή άρχισε με το απολυτίκιο του Πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος και στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γραδούλα. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ο π. Γεώργιος κατάφερε και έδωσε ψήγματα της τριανταδιάχρονης πορείας του Ποιμενάρχου κ Αλεξίου στην γεραρά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και κατέληξε λέγοντας: «Συγχωρέστε την παρακοή μας απόψε να αναφερθούμε στο έργο Σας και δεχθείτε την σημερινή εκδήλωση της νεολαίας μας ως ελάχιστο ευχαριστώ για την Αρχιερατική Διακονία Σας. Κλήρος και λαός Σας ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας τα έτη σας να είναι πολλά επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας».

Στην συνέχεια η χορωδία της σχολής Βυζαντινής Μουσικής απέδωσε θαυμάσιους ύμνους. Συμμετείχαν χορευτικά τμήματα των κατηχητικών σχολείων των Ιερών Ναών Αγίου Αθανασίου Μπάρας, Αγίου Νεκταρίου, Φλαμουλίου και Πυργετού.

Τρείς μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου του χωρίου Αγίας Κυριακής ανέγνωσαν κείμενο του Ρώσου Αγίου Σεραφείμ της Βίριτσα μέχρι να ανέβει στην σκηνή η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας οι οποία επέδωσε γνωστά τραγούδια.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος ευχαριστώντας τους γονείς, αλλά κυρίως τα παιδιά που δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην τοπική εκκλησία και το έργο της. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι άπαντες οι κληρικοί της Μητροπόλεως δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την κατήχηση της νεολαίας. Υποσχέθηκε μάλιστα κάθε χρόνο η νεανική αυτή εκδήλωση θα γίνετε όλο και καλύτερη.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας με την βοήθεια όλων των στελεχών του τομέα νεότητος της Μητροπόλεως.

 

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αξιότιμες Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητά μας παιδιά.

Όταν άρχισα να συντάσσω την παρούσα ομιλία αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν μέσα σε λίγα λεπτά να χωρέσουν τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια συνεχούς και ανελλιπούς διακονίας του Ποιμενάρχου μας κ. Αλεξίου.

Βέβαια οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν αυτήν την διακονία. Επειδή όμως σήμερα υπάρχουν πολλά παιδιά σε αυτήν την όμορφη εορτή επιτρέψατέ μου Σεβασμιώτατε να παραθέσω μερικά μόνο ψήγματα της πορείας σας στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών για να γνωρίσουν οι νέοι μας καλύτερα τον πνευματικό τους Πατέρα.

Ήταν το 1976 που εκλέχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ με τον τίτλο του Διαυλείας. Για πέντε χρόνια εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο σε ποικίλα πνευματικά και διοικητικά θέματα.

Όπως ήταν φυσικό, από την θέση αυτή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, έγινε γνωστός στην Ελληνική κοινωνία για την επάξια εκπροσώπηση της Εκκλησίας, ως επίσης και της σεπτής Ιεραρχίας, η οποία εκτιμώντας τα πολλαπλά πνευματικά και διοικητικά προσόντα προέκρινε αυτόν και κατέστησε Μητροπολίτην της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κατά τις αρχιερατικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 1981.

Από την ημέρα ενθρονίσεώς του την 21ην Οκτωβρίου 1981 μέχρι σήμερα ανάλωσε τον εαυτό του στην διακονία του περιουσίου λαού του Θεού αθόρυβα, πλην όμως δημιουργικά, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης.

Έχοντας κυριολεκτικά οργώσει την επαρχία των Τρικάλων τα 32 αυτά έτη ποιμαντορίας κατόρθωσε να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και προσπάθησε να δώσει λύσεις στα ανακύπτοντα εκάστοτε προβλήματα.

Ιδιαίτερη φροντίδα επιδεικνύει στην ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών με αποκορύφωμα την ανέγερση του Προσκυνηματικού Ναού επ’ ονόματι του Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνος, ενός Ναού που απουσίαζε από την πόλη μας.

Άλλο χαρακτηριστικό έργο είναι η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» δίπλα από το επισκοπείο, με αίθουσα διαλέξεων, εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, εκκλησιαστικό μουσείο και το Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ».

Η τριακονταετής και πλέον ποιμαντορία του σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την επίσκεψη του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου Α΄ (28-9-1990), αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Μονή Δουσίκου (15-9-2008).

Από του έτους 1982 εκδίδει ανελλιπώς το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» με το οποίο προάγεται το πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ιδιαίτερη φροντίδα δείχνει όλα αυτά τα χρόνια για την νεολαία. Σχεδόν κάθε χωριό της επαρχίας μας έχει αποκτήσει Πνευματικό Κέντρο.

Στις ενορίες γίνεται το Κατηχητικό Σχολείο και όπου είναι εφικτό όχι μόνο για το Δημοτικό, αλλά και για Γυμνάσιο-Λύκειο.

Οι Κατασκηνώσεις στην Πύρρα σφύζουν από νεανικές φωνές κάθε καλοκαίρι.

Στον Μητροπολιτικό Ναό κάθε Τρίτη επικρατεί το αδιαχώρητο στην νεανική συντροφιά που ψάχνει ασφαλές καταφύγιο στο λιμάνι της Εκκλησίας.

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεως κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλόμουσους νέους.

Πολύ πριν ανακύψει η οικονομική κρίση έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον στην φιλανθρωπία.

Το Γηροκομείο Μεγάλων Καλυβίων καλύπτει τα γηρατειά.

Το Γενικό Φιλόπτωχο ταμείο μαζί με τα ενοριακά, απαλύνουν τον πόνο της φτώχειας.

Η αιμοδοσία που διοργανώνει δύο φορές τον χρόνο η Μητρόπολη χαρίζει ζωή σε ασθενείς.

Τα συσσίτια δίνουν καθημερινά πάνω από διακόσιες πενήντα μερίδες φαγητού.

Κάθε μέρα χορηγείται πρωινό σε άπορους μαθητές στα σχολεία.

Το ενοριακό Παντοπωλείο του Αγίου Κωνσταντίνου δίνει δωρεάν τρόφιμα σε ενδεείς αδελφούς μας.

Ο «Χιτώνας Αγάπης» της Ενορίας Παναγίας Επισκέψεως παρέχει δωρεάν υπόδηση και ένδυση στους έχοντας ανάγκη.

Όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα φανερώνουν το ανύσταχτο ενδιαφέρον του Επισκόπου μας για τον συνάνθρωπο.

Σεβασμιώτατε,

Συγχωρέστε την παρακοή μας απόψε να αναφερθούμε στο έργο Σας και δεχθείτε την σημερινή εκδήλωση της νεολαίας μας ως ελάχιστο ευχαριστώ για την Αρχιερατική Διακονία Σας.

Κλήρος και λαός Σας ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας τα έτη σας να είναι πολλά επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας.

 


Εκτύπωση   Email