diax30

Αγαπητοί Ενορίτες και προσκυνητές του Ιερού Ναού μας, Χριστός Ανέστη!

16052020Από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 επιτρέπεται και πάλι η παρουσία πιστών στα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες των Ιερών Ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις παρακάτω προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 5 Ιουνίου 2020 και η τήρηση των οποίων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Τρίτης 12ης Μαΐου 2020, και το Εγκύκλιο Σημείωμα 438/15.5.2020 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για την αποφυγή του συνωστισμού των πιστών και την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19:

1) Κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού και είναι απαραίτητη η τήρηση της αποστάσεως του ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ όσων αναμένουν. Σε εμφανές σημείο τού Ιερού Ναού υπάρχει ο προβλεπόμενος αναγκαίος εξοπλισμός υγιεινής. Στην έξοδο του Ιερού Ναού υπάρχει ειδικός κάδος για την απόρριψη χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.

2) Ο συνολικός αριθμός των πιστών, οι οποίοι μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα εντός τού Ιερού Ναού Παναγίας Επισκέψεως είναι 45 πρόσωπα. Τυχόν περισσότεροι από τους 45 πιστούς που επιτρέπεται να εισέλθουν εντός του Ιερού Ναού, μπορούν να παραμένουν στον προαύλιο χώρο του ναού, προσευχόμενοι, όπου θα υπάρχουν και καθίσματα τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους, αφού θα έχουν ανοιχθεί τα εξωτερικά μεγάφωνα κατά τις ώρες και στο επίπεδο εκπομπής ήχου που επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

3) Στην είσοδο του Ιερού Ναού μας αριστερά, πριν το Παγκάρι, υπάρχει σταθμός αντισηπτικών/απολυμαντικών, προκειμένου όσοι πιστοί μπαίνουν να τηρούν απαραίτητα την υποχρεωτική για όλους διαδικασία απολυμάνσεως των χεριών. Ακόμα έχει τοποθετηθεί σε τραπεζάκι ο προβλεπόμενος αναγκαίος εξοπλισμός υγιεινής (χάρτινες πετσέτες, πλαστική σακούλα κ.λπ.) προς χρήση των πιστών.

4) Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, συνιστάται να φέρουν προστατευτική μάσκα, την οποία ασφαλώς και θα αφαιρούν προσερχόμενοι στην Θεία Μετάληψη. Αν η μάσκα έρθει σε επαφή με τα χείλη μετά τη Θεία Κοινωνία δεν την πετάμε, αλλά την καίμε.

5) Η καθαριότητα των επιφανειών των Αγίων Εικόνων, θα γίνεται τακτικά κυρίως με την χρήση αντισηπτικού διαλύματος.

6) Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη στον Ιερό Ναό μας, θα προσέρχονται οι πιστοί χωρίς να βιάζονται, (Δεξιά και Αριστερά ως συνήθως), κρατώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Η αποχώρηση θα γίνεται από το μεσαίο κλίτος. Μόλις Κοινωνήσουν αυτοί που βρίσκονται μέσα στον Ναό, στην συνέχεια θα έρθουν με την ίδια τάξη και όσοι πιστοί θέλουν να κοινωνήσουν από τον προαύλιο χώρο του ναού.

7) Την ίδια τάξη θα τηρούμε κατά την διανομή του αντιδώρου, του άρτου, κ.λπ. ευλογιών.

8) Κάθε Κυριακή θα τελούνται δύο Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη 7-9 π.μ. και η δεύτερη 9:30-10:30 π.μ.

9) Από 18 Μαΐου έως τέλος του μηνός καθημερινά θα τελείται Θεία Λειτουργία 7:30-9 π.μ. (εκτός μεγάλων εορτών που τελειώνουμε αργότερα). Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ευσεβείς πιστούς, ενορίτες και προσκυνητές, να μετέχουν στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σταδιακά αποφεύγοντας τις μεγάλες συναθροίσεις.

10) Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης θα παραμένει ανοικτό κανονικά 8-13 το μεσημέρι και 5:30-8:30 το απόγευμα. Μπορείτε να προσέρχεσθε για ατομική προσευχή, τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. Δεν θα τελείται καμία Ακολουθία.

11) Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως θα τελείται, προς αποφυγή συνωστισμού, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στο τηλέφωνο του Ναού 2431033671 τις ώρες που αναφέραμε πως θα είναι ανοικτός.

12) Όσον αφορά στην τέλεση Ιερών Μυστηρίων Γάμου και Βαπτίσεως και Εξοδίων Ακολουθιών, ισχύουν όσα παραπάνω προβλέπονται σχετικά με την προσέλευση πιστών, ενώ τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του Ιερού Ναού, σύμφωνα με προγενέστερη Συνοδική απόφαση και είναι απαραίτητη η επιλογή της λιτότητος και απλότητος, όσον αφορά στους στολισμούς των Ιερών Ναών.

Αδελφοί μου,

Επειδή σεβόμαστε τα όσα όρισε η πολιτεία, παρακαλούμε να μην μας φέρετε σε δύσκολη θέση. Ευχαριστούμε για την κατανόηση. Σας περιμένουμε με χαρά.

Ο Ναός θα παραμένει ανοιχτός τις καθημερινές για ατομική προσευχή από τις 9-10 το πρωί και 6-8 το απόγευμα.

Όσοι πιστοί ανήκουν στις υγειονομικά ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι και γενικά πρόσωπα που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας), πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, χάριν της προστασίας της υγείας τους και των αδελφών τους.

Ευχόμαστε η Υπεραγία Θεοτόκος η «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ» να πρεσβεύει προς τον Αναστάντα Κύριό μας για όλους τους ευσεβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς και υπέρ της ταχείας λυτρώσεως εκ της πανδημίας.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ