Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος στην Ιερά Μονή Κύκκου

Την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, την πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία και την πρώτη στην τάξη μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ευγενώς προσκληθείς υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και η συνοδεία του, η οποία αποτελείτο υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Τρίκκης, πατρός Αλεξίου Κανίνα, του Αρχιδιακόνου πατρός Χρυσοστόμου Κοτίδη, και του εφημερίου του Ναού Παναγίας Επισκέψεως, πατρός Γεωργίου Γραδούλα, μετέφεραν προς ευλογία και αγιασμό του πιστού λαού την τιμία Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στην Ιερά Νήσο των Αγίων.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 το πρωί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην Ιερά Μονή του Κύκκου.

Η Μονή του Κύκκου βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Κοιλάδας της Μαραθάσας κι είναι η πλουσιότερη Mονή στο νησί. Βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1.318 μέτρων.

Αφιερωμένη στην Παναγία, η Mονή διαθέτει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα- επικαλυμμένη με ασήμι- είναι σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται τοποθετημένη μπροστά στο εικονοστάσι.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο κύπριος ερημίτης Ησαΐας θεράπευσε με θαύμα την κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.). Ως ανταμοιβή ζήτησε την εικόνα και ο αυτοκράτορας, αν και λυπήθηκε στην προοπτική της απώλειας ενός τέτοιου θησαυρού, την έστειλε στην Κύπρο μαζί με τα χρήματα για την κατασκευή ενός μοναστηριού, όπου θα φυλασσόταν η εικόνα. Το Μοναστήρι κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό του κτίσμα.

 


Εκτύπωση   Email