Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης Τρικάλων

Βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Βαρουσίου, μία από τις αρχαίες και ιστορικές εκκλησίες των Τρικάλων. Ο σημερινός ναός άρχισε να κτίζεται στις 26 Μαρτίου 1863 και αποπερατώθηκε την 29 Απριλίου 1867. Οι ανώνυμοι μάστοροι προέρχονται από το Ζουπάνι (Πεντάλοφο) του Βοΐου Κοζάνης και δούλεψαν με μεράκι και τέχνη την πέτρα.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία ως Επίσκεψη, ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία. Παλιά εικόνα της Παναγίας, επαργυρωμένη το 1896, από τον χαλικιώτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ». Ορίζεται από την κτητορική της επιγραφή να τιμάται δύο φορές το χρόνο: 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) και 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Παναγίας).
Ο Ναός είναι μεγαλοπρεπής, όσο και κατανυκτικός, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ανατολικά καταλήγει σε εννιάπλευρη κόγχη με λιθανάγλυφες παραστάσεις (δικέφαλοι αετοί, πτηνά, εξαπτέρυγα, αγγελικές κεφαλές, σταυροί). Ωραιότατο είναι και το λιθανάγλυφο θύρωμα της δυτικής εισόδου.
Υπάρχουν λαμπρά ξυλόγλυπτα με πλούσια παραδοσιακή διακόσμηση. Το τέμπλο ανήκει στο έτος 1869 και είναι μετσοβίτικης τέχνης, δια χειρός Πέτρη Γεωργίου του Στεργίου και της συντροφιάς του.
Γλύφονται ανθοδοχεία, πτηνά, ελάφια, λιοντάρια, η ρίζα του Ιεσσαί, οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος βαστάζουν από μία εκκλησία, το πτηνό στη φωλιά του, κλπ). Εξαίρετα ξυλόγλυπτα είναι επίσης ο άμβωνας, ο δεσποτικός θρόνος, το προσκυνητάρι.
Στην νοτιοδυτική γωνία του κτηρίου το 1959 υψώθηκε το πέτρινο κωδωνοστάσιο.
Κατά το χρονικό διάστημα 2007-2008, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. ΑΛΕΞΙΟΥ, έγινε ωραία ανακαίνιση του ναού, οπότε καθαρίστηκαν και οι λιγοστές τοιχογραφίες, έτσι απόκτησε την πρώτη λαμπρότητά του και επανήλθε το αρχαίο κάλλος.
Μέχρι την 24 Αυγούστου 1967 ήταν ο μητροπολιτικός ναός των Τρικάλων, εδώ τελέστηκε και η ευχαριστήρια δοξολογία της απελευθέρωσης της πόλης το 1881.
Μνημονεύεται στους κώδικες Τρίκκης (1471 ΕΒΕ και 287 Βαρλαάμ) με πολλές πληροφορίες για τους ιερείς, επιτρόπους, περιουσία, σκεύη, διάφορες δραστηριότητες.