MT2020

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗΣ «ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ»

Η πάνσεπτος, χαριτόβρυτος και Θαυματουργός εφέστιος εικόνα της Παναγίας «Επισκέψεως» (διαστάσεων 1,20Χ,0,75 εκ.), η οποία φυλάσσεται στον ομώνυμο παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, είναι από τα ιερότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της πόλεως των Τρικάλων και γενικότερα της αγιοτόκου Θεσσαλικής γης.

Η Παναγία, με την επιβλητική της μορφή, εικονίζεται Βρεφοκρατούσα και επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία, αλλά μοναδική ίσως στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην Εικόνα ιστορήθηκε το έτος 1781 από τον ξακουστό αγιογράφο Αθανάσιο εκ Κορυτσάς. Η Εικόνα προέρχεται από προϋπάρχοντα παλαιό βυζαντινό Ιερό Ναό, πάνω στον οποίο κτίσθηκε το 1867 ο σημερινός περικαλλής Ναός.

Φιλοτεχνήθηκε με ασήμι το 1896 μ. Χ. από τον φημισμένο τεχνίτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, που καταγόταν από το ορεινό Χαλίκι Ασπροποτάμου, και καλύπτεται ομοιόμορφα ολόκληρη η εικόνα, εκτός από τα επιβλητικά βυζαντινής τεχνοτροπίας πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού. Τα φωτοστέφανα είναι περίτεχνα με πυκνούς συμπλεκόμενους κλάδους.

Ενώπιον της εφεστίου εικόνος εψάλη στις 23 Αυγούστου 1881 η πανηγυρική ευχαριστήριος δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων, θαυμαστό και αυτό σημείο της Παναγίας, όπως και πολλά άλλα.

Η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος Παναγίας «Επισκέψεως» εορτάζεται πανηγυρικά κατά τήν Κυριακή των Μυροφόρων και λιτανεύεται πανδήμως και με κάθε λαμπρότητα στην πόλη των Τρικάλων. Επίσης η Ιερά Εικόνα λιτανεύεται κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου.

Η φήμη της να βοηθάει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας και πολλοί προσκυνητές συρρέουν από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως Ρώσοι και Σέρβοι.