Εκτύπωση

 

Genesion_Theotokou

 

Σήμερα, αδελφοί μου, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει μία μεγάλη Θεομητορική εορτή. Σήμερα εορτάζουμε το γενέθλιο της Παναγίας μας. Και όταν η Εκκλησία μας έχει εορτή της Παναγιάς, της Κυρίας Θεοτόκου, γίνεται μεγάλη πανήγυρη. Το γενέθλιο της Παναγίας μας είναι σημαντική εορτή, γι᾽ αυτό και είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικοῦ έτους.

Θα ήθελα να σας πω, με δυο μόνο λόγια, για ποιό λόγο είναι σπουδαία και σημαντική η εορτή αυτή: Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων σκοτάδι σκέπαζε τον κόσμο. Ήταν το σκοτάδι της αμαρτίας. Για να διαλυθεί το σκοτάδι αυτό έπρεπε να λάμψει ο Ήλιος. Έπρεπε να γεννηθεί ο Χριστός. Αυτός είναι ο «Ήλιος της δικαιοσύνης», όπως το λέμε στο Απολυτίκιο των Χριστουγέννων. Αλλά για να γεννηθεί ο Χριστός έπρεπε να γεννηθεί η Γυναίκα Εκείνη, η κατάλληλη Εκείνη Γυναίκα, η Οποία θα γινόταν η Μητέρα του Μεσσία.

Όλη η Παλαιά Διαθήκη εργάζεται γι᾽ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Στο να γεννηθεί η Μητέρα του Μεσσία. Η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα περιβόλι, που καλλιεργούσε ο Θεός. Όταν το περιβόλι αυτό έβγαλε το πιο καλό λουλούδι, καλύτερο δεν γινόταν, δηλαδή την Παναγία, τότε το έκοψε ο Θεός το λουλούδι αυτό και το πρόσφερε στην ανθρωπότητα για να φέρει τον Μεσσία.

Αυτή είναι η σημερινή εορτή, κατά την οποία εορτάζουμε το γενέθλιο της Παναγίας μας. Αφού γεννήθηκε η Παναγία, είναι δείγμα αυτό ότι θα γεννηθεί και ο Χριστός. Αφού φάνηκε η αυγή, είναι δείγμα αυτό ότι θα λάμψει ο Ήλιος και θα έλθει η ημέρα. Έφεξε σήμερα με την γέννηση της Παναγίας μας και γλυκοχαράζει.

Ωραία τα λέγει αυτά που σας είπα παραπάνω το Απολυτίκιο της σημερινής εορτής. Λέγει: «Η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη»! Όταν γεννιέται ένα παιδί, αγοράκι ή κοριτσάκι, είμαστε βέβαια χαρούμενοι, γιατί γεννήθηκε άνθρωπος στον κόσμο. Αλλά η χαρά αυτή είναι μεμιγμένη με αγωνία. Αγωνία, για το τί θα γίνει αυτό το νέο παιδί που γεννήθηκε; Θα γίνει καλός ή θα γίνει κακός άνθρωπος; Θα φέρει καλό ή θα φέρει κακό στην ανθρωπότητα;

Αλλά για την σημερινή εορτή, την γέννηση της Θεοτόκου Μαρίας, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Θυγάτριο αυτό του ουρανού που γεννήθηκε θα φέρει σωτηρία για όλο τον κόσμο. Γι᾽ αυτό και λέμε «η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη».

Γιατί χαρά; Το λέει παρακάτω το Απολυτίκιο: «Εκ σου γαρ ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών». Γι᾽ αυτό λοιπόν είναι λαμπρή η σημερινή εορτή. Είναι λαμπρή, γιατί προμηνύει τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Σωτήρα μας. Όπως ξέρουμε, ο Ιησούς Χριστός με την διδασκαλία Του, με τον σταυρικό Του θάνατο, με την ανάστασή Του και την εις ουρανούς ανάληψή Του, έσβησε την αμαρτία των πρωτοπλάστων με όλα τα αποτελέσματά της και έφερε στην ανθρωπότητα την σωτηρία, την αιώνια ζωή. Αυτό σημαίνει αυτό που λέγει παρακάτω το Απολυτίκιο της εορτής: «Και λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατον, εδωρήσατο ημίν ζωήν την αιώνιον»!

Όταν γεννιέται ένα παιδί πηγαίνουμε κοντά του, στην κούνια του, για να το δούμε και να το χαρούμε. Θέλουμε να κοιτάξουμε το πρόσωπό του, τα ματάκια του και να δούμε τα χεράκια του. Γεννιέται σήμερα η Παναγία, η μοναδική στον κόσμο. Πριν από Αυτήν και μετά από Αυτήν δεν γεννήθηκε άλλη σαν Αυτήν!

Ελάτε λοιπόν σήμερα εδώ στην Εκκλησία και κοιτάξτε την αγία Της εικόνα, την παναγία Της μορφή. Θα εκπλαγείτε και θα ευφρανθείτε από την ομορφιά Της! Αυτό έπαθε και ο αρχάγγελος Γαβριήλ, όταν την είδε. Γι᾽ αυτό και ψέλνουμε: «Την ωραιότητα της παρθενίας Σου και το υπέρλαμπρον το της αγνείας Σου ο Γαβριήλ καταπλαγείς, εβόα Σοι, Θεοτόκε· ποίον Σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον;...».

Όταν γεννιέται ένα μικρό παιδί του πηγαίνουμε δώρα. Τί δώρο να προσφέρουμε στην Παναγία μας, που τα Γενέθλιά Της γιορτάζουμε σήμερα; Μαζέψτε λουλούδια, κάνετε στεφάνια, χίλια στεφάνια, και στεφανώσατέ Την! Είναι η βασίλισσα των ουρανών! Αλλά τα έχει αυτά η Παναγία, γιατί δικά Της είναι όλα τα περιβόλια και όλα τα άνθη και οι κάμποι.

Η Παναγία, αδελφοί, θέλει την καρδιά μας! Σ᾽ αυτό το δώρο ευχαριστείται Αυτή και μ᾽ αυτό το δώρο αναπαύεται. Θέλει την καρδιά μας για να έλθει να ενθρονιστεί σ᾽ αυτήν η αρχόντισσα Κυρία κρατώντας στην αγκαλιά Της τον Βασιλέα Χριστό. Αλλά σε τέτοια καρδιά που έχουμε, καρδιά γεμάτη εγωισμούς, πονηριές και ζηλοφθονίες, όχι δεν μπορεί να έλθει η Παναγία και να κατοικήσει σ᾽ αυτήν.

Γι᾽ αυτό ελάτε τώρα, που βρισκόμαστε ακόμη στον πρώτο μήνα του νέου εκκλησιαστικού έτους, ελάτε, να κάνουμε έντονο πνευματικό αγώνα, για να καθαρίσουμε την καρδιά μας από τα αμαρτωλά πάθη, ώστε να γίνει αυτή καθαρή κατοικία για την πεντακάθαρη Μητέρα του Κυρίου μας, την Θεοτόκο Μαρία. Αμήν!


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑ