ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΕΦΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

π. Αθανασίου Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

EfodioΕίναι η γνώση του νόμου του Θεού, του πνευματικού νόμου, ο οποίος είναι ο μοναδικός νόμος που καθορίζει την πορεία τόσο του ανθρωπίνου γένους όσο και της φύσεως. Μάταια οι επιστήμονες ξοδεύοντας εκατομμύρια χρήματα προσπαθούν να βρουν τον απόλυτο φυσικό νόμο για να ανακαλύψουν πώς πορεύεται η ύλη.

Ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, ο οποίος ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης στις αρχές του 20ου αιώνα, αναφέρει: «Γιατί στο ιερό βιβλίο του Θεού την Αγία Γραφή δεν αναφέρεται κανένας φυσικός νόμος; Επειδή απλά δεν υπάρχει! Είναι δυνατόν η φύση, η οποία δεν έχει ενσυνείδητο νου, να δημιουργεί νόμους; Ούτε πάλι ο Θεός καθόρισε και έδωσε τους νόμους στη φύση γιατί σ’ αυτή την περίπτωση ο νομοθέτης είναι ενσυνείδητο ον, αλλά ο αποδέκτης του νόμου, ασυνείδητο δημιούργημα».

Μπόρεσαν ποτέ οι επιστήμονες να προβλέψουν με ακρίβεια πότε θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ένα τσουνάμι ή η έκρηξη ενός ηφαιστείου; Όλα αυτά τα καθορίζει ο ένας και μοναδικός νόμος, ο Πνευματικός. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αμαρτάνει. Όταν το ανθρώπινο γένος παρεκτρέπεται, τότε έχουμε την παιδαγωγία του Θεού, όπως έγινε με τον κατακλυσμό του Νώε ή τα Σόδομα και τα Γόμορα.

Συμφέρει λοιπόν να μάθουμε στα παιδιά μας, πως αν διατηρήσουν το σώμα και την ψυχή τους καθαρά από τα πάθη, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα σ’ αυτή τη ζωή. Η πίστη στην πρόνοια του Θεού είναι ό,τι πολυτιμότερο για τις δυσκολίες της ζωής. Δε σώθηκε ο Νώε και τα παιδιά του από τον κατακλυσμό; Δε σώθηκε ο Λωτ και η οικογένειά του όταν κάηκαν τα Σόδομα και τα Γόμορα;

Δυστυχώς σήμερα οι γονείς φροντίζουν, με μεγάλο άγχος, να γίνουν τα παιδιά τους επιστήμονες, να μάθουν ξένες γλώσσες, να προβάλλονται με κάθε ευκαιρία μέσα στην κοινωνία καλλιεργώντας έτσι μόνο τον εγωισμό τους, που είναι η κυριότερη αιτία των σύγχρονων ψυχικών ασθενειών.

Κάποτε μια «καλλιεργημένη» και μορφωμένη κυρία επισκέφθηκε τον Άγιο γέροντα Πορφύριο για να ζητήσει συμβουλές για το νευρασθενικό παιδί της. Ο γέροντας της είπε:«χάσατε το παιδί σας διότι ποτέ δεν ασχοληθήκατε ούτε με την προσωπική σας πνευματική καλλιέργεια αλλά ούτε και με την πνευματική πρόοδο του παιδιού σας. Τι να σου κάνει η μόρφωση και τόσες ψυχολογικές γνώσεις! Μόνο η χάρη του Θεού, μόνο η αληθινή αγάπη που θυσιάζεται μυστικά για τους άλλους, η ταπείνωση και οι άλλες αρετές μπορούν να φέρουν την ισορροπία σε έναν ψυχικά ασθενή».

Γονείς σπαταλάμε χρόνο και χρήμα να φτιάξουμε για τα παιδιά μας τεράστια σπίτια, ζεστά δωμάτια, άνετα αυτοκίνητα, τα τρέχουμε στα καλύτερα φροντιστήρια και στους αθλητικούς συλλόγους. Τι κόπους κάνουμε όμως για τη διάπλαση του χαρακτήρα τους; Τους μιλούμε για τις αρετές; Τους αγοράζουμε ένα ωφέλιμο βιβλίο για την ψυχή τους, όπως είναι η Αγία Γραφή και οι Βίοι των Αγίων; Τα οδηγούμε συχνά στην εκκλησία, όπου με τα Άγια Μυστήρια τρέφεται η ψυχή τους; Εάν ζητούμε για τα παιδιά μας, όπως λέγει το Ευαγγέλιο, πρώτα τη βασιλεία των ουρανών τότε όλα τα άλλα θα τα φροντίσει ο Θεός. Ποιος όμως σημερινός γονιός πιστεύει σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής;

Εκτύπωση