ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ;

goneis-paidia

Πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Όσες γνώσεις, όσα χρήματα, όσες συμβουλές ειδικών κι αν διαθέτουμε ως γονείς, αν δεν είμαστε άνθρωποι με καθαρή καρδιά τότε σίγουρα θα αποτύχουμε ως παιδαγωγοί διότι χωρίς το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στις δύσκολες καταστάσεις θα πάρουμε λάθος αποφάσεις. Γι’ αυτό όλοι οι γονείς πρέπει να έχουν ένα καλό πνευματικό, ο οποίος ως ένα σημαντικό βαθμό, με τη βοήθεια του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολόγησης, θα έχει θεραπεύσει όλες τις παιδικές πληγές και τα πάθη των γονέων.

Αυτό που δεν πρέπει να αγνοούν τα νέα ζευγάρια είναι, ότι από τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ενός εμβρύου, έχουμε μέσα στη μήτρα της μητέρας μια νέα ψυχοσωματική οντότητα. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι να αποφεύγεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, διότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών αυτής της μεθόδου παρουσιάζουν μεγαλώνοντας ψυχολογικά προβλήματα αφού έχουν μείνει μέσα σε ένα άψυχο σωλήνα για μια ή περισσότερες μέρες.

Η νέα μητέρα από τη στιγμή που συλλαμβάνει οφείλει να γίνει άνθρωπος της προσευχής και της ηρεμίας. Οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το έμβρυο επηρεάζεται από τον ψυχικό κόσμο της μητέρας ακόμη και από τη μουσική που αυτή ακούει. Οι συγκρούσεις με τον σύζυγο ή με άλλα πρόσωπα από τον επαγγελματικό της χώρο είναι ό,τι χειρότερο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτό που γνωρίζουν δυστυχώς καλά οι σύγχρονες μητέρες είναι τα δικαιώματά τους και όχι οι υποχρεώσεις τους απέναντι στο έμβρυο που κυοφορούν.

Το ισχυρότερο όπλο εναντίον του άγχους, το οποίο είναι η αιτία για όλα τα σωματικά και τα ψυχικά νοσήματα, είναι η βαθειά πίστη στο Θεό. Μόνο όποιος εμπιστεύεται το θέλημα και την πρόνοια του Θεού είναι πραγματικά ήρεμος και ευτυχισμένος. Ο κοσμικός τρόπος ζωής με τις ανούσιες συζητήσεις και διασκεδάσεις δημιουργούν ένα κενό στην ψυχή. Αντίθετα η συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και ο συχνός εκκλησιασμός γεμίζουν την ψυχή του ανθρώπου με αγάπη, υπομονή και ελπίδα, αρετές τόσο απαραίτητες για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ειδικά οι γυναίκες που συλλαμβάνουν για πρώτη φορά ταράζονται από πολλούς αρνητικούς λογισμούς όπως: θα έχω ομαλή εγκυμοσύνη; θα καταφέρω να γεννήσω ένα υγιές παιδί; θα είμαι άξια μητέρα; Τις ανησυχίες αυτές τις αυξάνουν και οι πολλές ιατρικές εξετάσεις που γίνονται για προληπτικούς λόγους κατά την εγκυμοσύνη κάποιες από τις οποίες μάλιστα είναι και περιττές, όπως η αμνιοπαρακέντηση. Εάν δηλαδή η εξέταση δείξει ότι το έμβρυο έχει «σύνδρομο Ντάουν» θα προχωρήσουμε σε έκτρωση;

Τέτοια διλήμματα δεν υπάρχουν για τους αληθινούς χριστιανούς, οι οποίοι όπως δέχονται το θαύμα της συλλήψεως με την ίδια ηρεμία δέχονται και το θαύμα της γεννήσεως πιστεύοντας απόλυτα στην πρόνοια του Θεού. Πολλά είναι τα παραδείγματα όπου ενώ οι προγεννητικές εξετάσεις ήταν αρνητικές, γεννήθηκαν απολύτως υγιή παιδιά ενώ αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις, αν και οι εξετάσεις ήταν καλές, γεννήθηκαν ανάπηρα ή άρρωστα παιδιά.

Με τον ερχομό της εγκυμοσύνης η νέα μητέρα πρέπει να βάλει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της. Η μητρότητα δεν μπορεί να είναι πάρεργο ή δεύτερη ασχολία μας. Ο πατέρας ας φροντίσει πολύ περισσότερο τώρα τη σύζυγό του προσφέροντάς της κάθε δυνατή σωματική αλλά κυρίως ψυχική ξεκούραση. Η ομόνοια και η θυσιαστική αγάπη των συζύγων θα φέρουν έναν υγιή και ήρεμο νέο άνθρωπο στον κόσμο. Η ήρεμη και γεμάτη προσευχή εγκυμοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.


Εκτύπωση   Email