Κυριακή της Τυροφάγου. Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. ΣΤ΄, 14-21.

 

Tyrofagou_02

 

«…Αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών… νηστεύητε… μη θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γης…».

 

Να ’μαστε, αγαπητέ αναγνώστη, ένα βήμα πριν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Και η γραφίδα του υμνογράφου αποτυπώνει το γεγονός αυτό λέγοντας πως «το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε»! Χαρακτηρίζει δηλαδή αυτή την περίοδο των σαράντα ημερών ως ένα μεγάλο στάδιο στο οποίο όχι μόνο καλούμαστε να αγωνιστούμε, αλλά και να βγούμε νικητές.

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα θα ακούσουμε για τα γνωρίσματα της γνήσιας χριστιανικής ζωής τα οποία είναι η συγχώρεση του πλησίον μας, η νηστεία, και οι πνευματικοί θησαυροί. Σ’ αυτά τα τρία θα ήθελα να επιμείνουμε σήμερα.

Μελετώντας συχνά κανείς την Καινή Διαθήκη θα διαπιστώσει πως ο Χριστός υπερτονίζει, θα λέγαμε, την συγχώρεση του πλησίον μας. Λέγει μάλιστα πως αν εμείς συγχωρέσουμε τον αδελφό μας να είμαστε βέβαιοι πως και ο ίδιος ο Θεός θα συγχωρήσει εμάς.

Είναι γεγονός πως πολλές φορές είτε διάφοροι άγνωστοι είτε συντοπίτες ή γείτονες ή φίλοι ή συγγενείς, ακόμη και άτομα μέσα από την οικογένειά μας θέλουν το κακό μας. Αυτό συμβαίνει από κακία ή και από συμφέρον καμιά φορά. Καθημερινά μας ενοχλούν και μας βλάπτουν. Και τότε… φουντώνει μέσα μας ο θυμός και πάει λέγοντας.

Ο χριστιανός όμως δεν πρέπει να κρύβει μέσα στην ψυχή του πάθη, κακίες, εγωισμούς, πείσματα, μίσος, εκδίκηση. Τα ανέχεται όλα και προπάντων ξέρει να συγχωρεί.

Δεύτερο γνώρισμα είναι η νηστεία, αυτός ο τόσο παρεξηγημένος θεσμός σήμερα. Βεβαίως η νηστεία αποτελεί εντολή του Θεού από τον Παράδεισο ακόμη. Είναι γνωστή άλλωστε η ανυπακοή τον Πρωτοπλάστων σ’ αυτό το μικρό «δεν πρέπει», που έφερε τελικά την εξορία του Παραδείσου την ανάμνηση του οποίου επιτελούμε σήμερα.

Ο ίδιος ο Χριστός νήστεψε εδώ στην γη, αλλά και οι προφήτες, οι απόστολοι, ολόκληρες γενεές πιστών. Ένας κανόνας μάλιστα της εκκλησίας μας υποχρεώνει του υγιείς να νηστεύουν, ενώ για τους ασθενείς υπάρχει η σχετική οικονομία. Σήμερα για να γλιτώσουμε αυτοχρηζόμαστε όλοι ασθενείς! και ηρεμούμε έτσι την συνείδησή μας.

Ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι πως δεν πρέπει να σκανδαλίζουμε με την νηστεία μας. Δεν είναι ανάγκη να επιδιώκουμε τον έπαινο των ανθρώπων για την προσπάθεια που κάνουμε. Του Θεού το έλεος να επιζητούμε.

Πριν περάσουμε στο τρίτο γνώρισμα της γνήσιας χριστιανικής ζωής πρέπει να αναφερθούμε σ’ ένα «καυτό» θέμα που ταλανίζει την κοινωνία μας σήμερα και αυτό είναι οι επίγειοι θησαυροί. Οι φιλάργυροι ζητούν περισσότερα χρήματα, κτήματα και ακίνητα, ρούχα πολυτελή, πανάκριβα κοσμήματα και ό,τι άλλο μπορεί να φαντασθεί ο ανθρώπινος νους.

Όλα φθαρτά! Τα τρώει σκόρος και τα αφανίζει η σκουριά, όπως λέγει και ο Χριστός. Τις περισσότερες φορές καταλαμβάνονται από άγχος για τους κλέφτες. Για πνευματικά αγαθά ούτε λόγος. Υπάρχει όμως και ένας κλέφτης που δεν μπορεί να τον ξεφύγει κανένας, ο θάνατος! Ρίξε μια ματιά σ’ ένα κοιμητήριο, αγαπητέ αναγνώστη. Άραγε τι πήρε ο κάθε νεκρός αδελφός μας μαζί του; Τίποτα! Μόνο την ψυχή του και τις καλές ή κακές πράξεις του.

Πλουτίστε σε καλές πράξεις, μας λέγει ο Χριστός μας. Νηστέψτε, συγχωρεθείτε, δώστε ελεημοσύνη. Αυτός ο πνευματικός πλούτος θα σας σώσει.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής! Αύριο αρχίζει η μεγάλη μάχη και καλούμαστε να συμμετάσχουμε και εμείς. Δεν έχει σημασία αν θα βγούμε νικητές. Η προσπάθεια μετράει.

Όλοι στον στίβο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για την σωτηρία της ψυχής μας και για να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τον Αναστάντα Χριστό. Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αμήν.

Διαλεχτός

 


Εκτύπωση   Email