Κυριακή Β΄ Ματθαίου

Από τον άμβωνα της γραφίδος

«Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ»

Κυριακή Β΄Ματθαίου. Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. Δ΄ 18-23. 


klhsh mathitwnΕίναι γεγονός πως η πρώτη πράξη της δημόσιας δράσης του Χριστού είναι η κλήση των μαθητών του. Αυτή ακριβώς περιγράφει η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή.

Η σκηνή ξετυλίγεται «παρά την θάλασσαν της Γαλιλαίας» δηλαδή στην λίμνη της Τιβεριάδος. Εδώ εγκαινιάζει ο Χριστός την δημόσια δράση Του. Από τους ψαράδες της Γαλιλαίας επιλέγει τους πρώτους μαθητές του. «Ελάτε να σας κάνω ψαράδες ανθρώπων» είναι το προσκλητήριο που τους απευθύνει. Και οι μαθητές, προετοιμασμένοι καθώς φαίνεται, σπεύδουν να τον ακολουθήσουν. «Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ», τονίζει ο Ευαγγελιστής.

Τα λόγια αυτά διερμηνεύουν τις διαθέσεις των μαθητών. Μας αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του Χριστού. «Ευθέως», δηλαδή αμέσως. Με προθυμία άφησαν τα δίχτυα και Τον ακολούθησαν.

Το παράδειγμα αυτό των μαθητών, ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν, είναι ανάγκη να προσδιορίζει και την δική μας στάση και συμπεριφορά μας απέναντι στον Χριστό. Ως χριστιανοί είμαστε και εμείς κλητοί Χριστού. Όμως ποια στάση υιοθετούμε απέναντι στην κλήση μας αυτή;

Δύο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να εμπνέουν εμάς τους χριστιανούς είναι πρώτον η προθυμία, δηλαδή η θερμή διάθεση, ο ζήλος, ο ενθουσιασμός, η αγάπη και η αφοσίωση. Το αντίθετο της προθυμίας είναι η απροθυμία και η νωθρότητα, η ανία και η αδιαφορία. Ως χριστιανοί πρέπει να είμαστε πάντα πρόθυμοι, να μας διακρίνει ο ζήλος και να μας εμπνέει ο κατά Χριστόν ενθουσιασμός.

Δεύτερο γνώρισμα είναι η αυταπάρνηση, το πνεύμα της θυσίας. Οι μαθητές Του πρόθυμα και ανεπιφύλακτα αφήνουν τα πάντα και Τον ακολουθούν. Η πορεία τους σφραγίστηκε από το πνεύμα της θυσίας και της αυταπάρνησης. Αυτή η αυταπάρνηση είναι το γνώρισμα κάθε γνήσιου χριστιανού. Το πνεύμα της θυσίας και της προσφοράς είναι το θεμέλιο της χριστιανικής ζωής.

Πού όμως οφείλουμε να εκδηλώνουμε προθυμία και αυταπάρνηση; Μα σε όλα! Σε κάθε πτυχή της χριστιανικής μας ζωής.

Πρώτον στην λατρεία και την προσευχή. Για να λατρεύσουμε τον Κύριο, για να συμμετάσχουμε στην σύναξη της Κυριακής χρειάζεται προθυμία. Θα πρέπει να ξυπνήσουμε πρωί, να θυσιάσουμε λίγο από τον ύπνο μας, αρνούμενοι ίσως κάτι πιο ελκυστικό, μια εκδρομή, ένα μπάνιο τώρα το καλοκαίρι.

Δεύτερον στο κήρυγμα και στην μελέτη του Θείου Λόγου. Έχουμε χρέος να ακούμε τον λόγο του Θεού με προθυμία, αλλά και με πολύ ζήλο να τον μελετάμε. Η αδιαφορία και η απροθυμία μελέτης της Αγίας Γραφής είναι η αιτία όλων των κακών που μας παραδέρνουν. Όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς.

Και ένα τρίτο σημείο που θα ήθελα να σταθούμε σήμερα είναι η προθυμία και ο ζήλος στα καλά έργα. Η μαρτυρία πίστεως και τα έργα αγάπης προϋποθέτουν ύπαρξη προθυμίας και ζήλου. Αν μας διακρίνει απροθυμία και νωθρότητα, τότε θα αδιαφορούμε για το χρέος μας.

Αγαπητέ αναγνώστη, το σημερινό παράδειγμα των μαθητών μας υποδεικνύει όλα τα ανωτέρω. Ας είμαστε ούτε ψυχροί, λοιπόν, ούτε χλιαροί, αλλά πρόθυμοι και θερμοί. Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email