Κυριακή Η΄ Ματθαίου. Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. ΙΔ΄, 14-22.

 

29072012

 

Από τον άμβωνα της γραφίδος

«Αναβλέψας εις τον ουρανόν ευλόγησε»

Κυριακή Η΄ Ματθαίου. Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. ΙΔ΄, 14-22.

Τον Ιησού Χριστό κοντά στα ανθρώπινα προβλήματα της υγείας και της διατροφής παρουσιάζει η σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Στην έρημο μετά το μαρτυρικό τέλος του Προδρόμου κατέφυγε ο Ιησούς για να ησυχάσει και για να αποφύγει την μανία της Ηρωδιάδος.

Εκεί τον ακολούθησε όχλος πολύς. Ο Χριστός συγκινήθηκε, τους συμπόνεσε και θεράπευσε τους αρρώστους τους. Ύστερα, αφού τους έθρεψε πνευματικά με την διδαχή του, ανταποκρίθηκε και στις υλικές ανάγκες. Με πέντε άρτους και δύο ιχθύς χόρτασε τον πεινασμένο λαό. «Έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν» γράφει το Ευαγγέλιο. Και όχι μόνο, αλλά μάζεψαν και περισσεύματα του άρτου δέκα κοφίνια γεμάτα. Τι ευλογία Θεού! Από πέντε ψωμιά και δύο ψάρια έφαγαν και χόρτασαν πέντε χιλιάδες άνδρες, άλλες τόσες γυναίκες και ανυπολόγιστος αριθμός παιδιών.

Το θαύμα «του χορτασμού των πεντακισχιλίων» -έτσι συνηθίζεται να λέγεται- ήταν πράγματι συγκλονιστικό. Απέδειξε την δύναμη της ευλογίας του Θεού. Ο Ιησούς παρεκάλεσε τους μαθητές να φέρουν μπροστά τους άρτους και ιχθύς, υπέδειξε στο λαό να καθίσει στο χορτάρι, πήρε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, ανέβλεψε στον ουρανό και τους ευλόγησε. Στη συνέχεια τα έκοψε τεμάχια και έδωσε στους μαθητές να τα μοιράσουν στον κόσμο.

Οι ενέργειες του Χριστού περιέχουν μεγάλο συμβολισμό. Ο Χριστός είναι κέντρο της ζωής, της ουράνιας και της επίγειας. Μπροστά του φέρνουν τα αγαθά. Εκείνος μας τα χαρίζει. Εκείνος στέλνει τον ήλιο και την βροχή. Εκείνος ρυθμίζει τις κλιματολογικές συνθήκες για να βλαστήσουν και καρποφορήσουν τα αγαθά. Παίρνει στα χέρια τους άρτους και ιχθύς. Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα των υλικών για τη ζωή. Τα δέχεται και τα εξαγιάζει. Αναβλέπει στον ουρανό. Αναφέρεται στον Ουράνιο Πατέρα. Ευλογεί, τεμαχίζει και διαμοιράζει. Η ευλογία πληθαίνει τα αγαθά και χορταίνει τον πεινασμένο.

Η Εκκλησία με την ευλογία μεταδίδει την Θεία Χάρη στον άνθρωπο και σ’ ολόκληρη την κτίση. Την ευλογία την θέτει στην αρχή κάθε έργου. Όχι μόνο για τα μεγάλα έργα, αλλά και για τα μικρά. π.χ. στα θεμέλια ενός οικοδομήματος, για τα ποίμνια, τους κήπους, τον τρύγο, τα δίχτυα των ψαράδων… με λίγα λόγια για όλες τις ανθρώπινες εργασίες υπάρχουν στο Μέγα Ευχολόγιο ειδικές ευχές. Πολύ περισσότερο για τις τροφές. Δίνει την ευλογία, τις αγιάζει και παρέχει την απόλαυση στους ανθρώπους. Με την ευλογία εκδιώκει κάθε επήρεια του πονηρού και χαρίζει της Αγίας Τριάδος την δωρεά, τη χρηστότητα και την αγαθοσύνη.

Χωρίς την ευλογία ο άνθρωπος είναι έκθετος στο βάσκανο βλέμμα του συνανθρώπου του και ματαίως κοπιάζει. Χωρίς την ευλογία, τα υλικά αγαθά, όσο πλούσια και αν είναι, δεν χαρίζουν την ευτυχία. Κάθε πρόοδος, αν δεν έχει του Θεού την ευλογία, γίνεται αιτία θανάτου. Μόνο ο Θεός εξαγιάζει κάθε μόχθο και κάθε επιτυχία.

Ο σημερινός άνθρωπος αγνοεί την δύναμη της ευλογίας. Πιστεύει μόνο στην δική του δύναμη. Οι απλοί πρόγονοί μας πίστευαν στην ευλογία και την ευχή. Όποιος έπαιρνε την ευχή των γονέων του, θεωρούσε ότι κληρονομούσε τον μεγαλύτερο θησαυρό. Σήμερα; Δυστυχώς έχει αμφισβητηθεί η δύναμη της ευλογίας. «Απελευθερωμένοι» πολλοί από την ευλογία του Θεού προσπαθούν να προοδεύσουν με την «ευλογία» της απάτης, της διπλωματίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ιδίως οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων αποκόπηκαν τελείως από την πηγή της ευλογίας. Το Ευχολόγιο της Εκκλησίας είναι γι’ αυτούς ένα κλειστό βιβλίο, άσχετο με την σημερινή ζωή. Μόνο όπου υπάρχουν παραδοσιακές οικογένειες καλείται ακόμα ο ιερέας να διαβάσει τη λεχώ, να κάνει αγιασμό στο καινούργιο διαμέρισμα, να τελέσει το μυστήριο του Ευχελαίου.

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η ευλογία του Θεού είναι πηγή ζωής, υγείας, ευτυχίας και προόδου. Όσοι πορεύονται στη ζωή χωρίς τη δύναμη της ευλογίας ματαιοπονούν. Ζητείτε πάντα την ευλογία του Θεού και θα απολαύσετε τη χαρά που πήραν σήμερα όσοι γεύθηκαν το ευλογημένο ψωμί και το ευλογημένο ψάρι. Αμήν.

Διαλεχτός

Εκτύπωση