Κυριακή Δ΄ Λουκά, Ευαγ. ανάγν.: Λουκά Η΄, 5-15.

Kalos_Sporeas

«…Και έτερον έπεσεν εν μέσω των

ακανθών, και συμφυείσαι (φύτρωσαν) αι άκανθαι απέπνιξαν αυτό…»


Για το έργο της σποράς, της σποράς του λόγου του Θεού μας ομιλεί η σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Μέσα σε μια παραβολική διήγηση, παρμένη από την όμορφη αγροτική ζωή, ο Κύριος περιέκλεισε το υψηλότερο έργο που γίνεται πάνω στο πρόσωπο της γης, η διάδοση της Ευαγγελικής αλήθειας.

Το ιερό έργο πρώτος άσκησε ο ίδιος ο Χριστός. Η σπορά όμως του θείου λόγου είναι και θεμελιώδης έργο της Εκκλησίας Του. Έργο και σκοπός και καθημερινός αγώνας της Εκκλησίας και των ποιμένων της είναι να φέρνουν κοντά στους ανθρώπους, να σπέρνουν στις καρδιές τους, το σπόρο του λόγου της πίστεως.

Σπορεύς που εξέρχεται επωμιζόμενος το έργο της θείας σποράς πρωτίστως είναι ο Ιησούς Χριστός. Είναι ακόμη οι Απόστολοι. Και είναι επίσης όλοι εκείνοι που ο ίδιος καλεί και με δική Του χάρη αναδεικνύει ποιμένες της Εκκλησίας και διδασκάλους του χριστιανικού λαού.

Σπόρος είναι ο λόγος. Ο λόγος του Θεού. Ο λόγος του Ευαγγελίου. Τα τέσσερα είδη γης, που δέχονται το σπόρο και ανάλογα είτε καρποφορούν είτε όχι, είναι τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες ανθρώπων-ακροατών της διδαχής του θείου λόγου. Ας μας επιτραπεί να αναφερθούμε σήμερα στην τρίτη κατηγορία. Είναι η ακανθώδης γη, όπου, όταν πέσει ο σπόρος, φυτρώνουν μαζί τα αγκάθια και άλλα αγριοχόρταρα με τελικό αποτέλεσμα να πνίγουν το σπόρο και να μην καρποφορεί. «…Και έτερον έπεσεν εν μέσω των ακανθών, και συμφυείσαι αι άκανθαι απέπνιξαν αυτό…» 

Ποια είναι αυτή η κατηγορία ανθρώπων; Ποια είναι τα αγκάθια; Μας το εξηγεί ο ίδιος ο Κύριος: «Εκείνο που έπεσε στα αγκάθια είναι εκείνοι που άκουσαν αλλ’ εις τον δρόμον τους συμπνίγονται από τις φροντίδες και τον πλούτο και τις ηδονές του βίου και ο καρπός τους δεν ωριμάζει» (Λουκ. η΄, 14).

Εν πρώτοις επισημαίνουμε ότι η κατηγορία τούτη δεν είναι αρνητικά διατεθειμένη. Δεν απορρίπτουν την αλήθεια του Θεού. Την δέχονται. Ίσως πολλές φορές και με αρχικά θερμή διάθεση. Δυστυχώς όμως. Ενώ πέφτει μέσα τους ο σπόρος, τα αγκάθια τον πνίγουν και αχρηστεύεται. Ποια είναι τα αγκάθια που με απατηλό τρόπο παρεμποδίζουν το λόγο του Θεού;

Πρώτον οι βιοτικές μέριμνες. Οι μέριμνες του βίου. Αγκάθια φοβερά. Σαλεύουν μέσα μας και κλονίζουν την πίστη μας προς τον Θεό. Τις νύχτες διώχνουν ακόμη και τον ύπνο από τα βλέφαρά μας. Για τους ανθρώπους της κατηγορίας αυτής- ,οι οποίοι, ωστόσο, πιστεύουν στο Θεό έρχονται στο ναό, ακούνε το λόγο του Θεού- η αγωνία της ζωής, η φροντίδα των υλικών αναγκών της, έχει γίνει αληθινός εφιάλτης. Και μην φανταστούμε, αγαπητέ αναγνώστη, ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν μόνο οι φτωχοί που πασχίζουν για τον επιούσιο. Όχι! Ανήκουν και οι ευκατάστατοι, θύματα όμως της «καταναλωτικής κοινωνίας» μας.

Κοντά στις βιοτικές μέριμνες βλαστάνει και ένα άλλο αγκάθι «η απάτη του πλούτου». Πράγματι ο πλούτος εξαπατά και παγιδεύει. Αν σε τυλίξει στα δίχτυα του, χάνεις την ελευθερία. Γίνεσαι σκλάβος του. Δούλος της επιθυμίας να αποκτήσεις όλο και περισσότερα.

Αγκάθια εξίσου φοβερά και επικίνδυνα είναι και «αι ηδοναί του βίου». Τι άραγε υπονοεί ο Κύριος; Προφανώς την ζωή των αισθήσεων, τις εφήμερες απολαύσεις, τις εφάμαρτες διασκεδάσεις, αυτό που γενικότερα ονομάζουμε κοσμική ζωή.

Αγαπητέ αναγνώστη,

Σ’ όποια κατηγορία ακροατών του θείου λόγου και αν ανήκουμε ένα είναι βέβαιο: ότι και στην δική μας καρδιά φυτρώνουν αγκάθια. Πολλά ή λίγα. Μικρά ή μεγάλα. Δυστυχώς πολλοί μοιράζουμε την καρδιά μας. Από την μια θέλουμε να πέφτει ο σπόρος του θείου λόγου και από την άλλη αφήνουμε να φυτρώνουν και να αυξάνουν τα αγκάθια των μεριμνών, της φιλοπλουτίας και της φιληδονίας. Όμως μια τέτοια συνύπαρξη είναι ανεπίτρεπτη και καταστροφική πνευματικά. Γι’ αυτό ας ξεριζώνουμε κάθε αγκάθι που φυτρώνει στην καρδιά μας. Έτσι ο θείος λόγος θα ριζώνει και θα καρποφορεί τους καρπούς των χριστιανικών αρετών, τους καρπούς του Πνεύματος. Αμήν.

Διαλεχτός

Εκτύπωση