Κυριακή Ι΄ Λουκά, Ευαγ. ανάγν.: Λουκά ΙΓ΄ 10-17.

 

Kyriaki_I_Louka

 

«…Ην διδάσκων ο Ιησούς εν μια των συναγωγών εν τοις σάββασι…»


Κυριακή δεκάτη του Λουκά, αγαπητέ αναγνώστη, και η παρουσία της συγκύπτουσας γυναίκας στη συναγωγή μας δίνει αφορμή για πολλά σχόλια. Όχι τόσο βέβαια για την παραμόρφωση του σώματος αυτής της γυναικός, αλλά κυρίως για τον ζήλο και την αφοσίωσή της στον Θεό.

Πολλοί άλλοι στην ίδια ή σε καλύτερη κατάσταση θα προτιμούσαν την ώρα της Λατρείας να έμεναν στο σπίτι τους. Εκείνη όμως προτιμά την κοινωνία της προσευχής και όχι την απομόνωση της αναπαύσεως. Εκεί μέσα στη συναγωγή συνάντησε η γυναίκα τον Ιησού και Αυτός επιβραβεύοντας τον ζήλο της προς τον Θεό, την θεράπευσε. Και ήταν δεκαοκτώ χρόνια που την τυραννούσε ο σατανάς.

Αυτή, λοιπόν, η θαυματουργή πράξη του Ιησού και ο διάλογος με τον αρχισυνάγωγο, υπογραμμίζουν σε όλους εμάς το καθήκον του εκκλησιασμού της Κυριακής. Δυστυχώς, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ο κυριακάτικος εκκλησιασμός έχει πολύ παραμεληθεί και ατονήσει.

Για τους Εβραίους η ημέρα του Σαββάτου ήταν ιερή. Ανήκε εξ ολοκλήρου στο Θεό και στην Λατρεία Του. Για μας τους χριστιανούς ημέρα Κυρίου είναι η ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού, η Κυριακή. Καλούμεθα όλοι να συναχθούμε στην Εκκλησία, να υμνήσουμε τον Κύριο, να τελέσουμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να συμμετέχουμε και να ενωθούμε με τον Χριστό.

Έχουμε συνηθίσει τον εκκλησιασμό της Κυριακής σαν μια πράξη καθήκοντος απέναντι στο Θεό. Στην εφαρμογή όμως δεν συμμετέχει η ψυχή. Φεύγουν οι άνθρωποι μετά την Θεία Λειτουργία κουρασμένοι από την ορθοστασία, χωρίς κανένα μήνυμα, χωρίς νέες εμπειρίες. Όταν όμως θελήσουμε να γίνουμε όχι θεατές, αλλά συμμέτοχοι, τότε η Κυριακή γίνεται πηγή χαράς, η καλύτερη ημέρα της εβδομάδος.

Όλες οι άλλες ημέρες είναι αφιερωμένες στην εργασία και την βιοπάλη. Τις ευλογεί ο Θεός, για να εργαζόμαστε τα έργα του σώματος, τα αναγκαία για την ζωή. Την έβδομη ημέρα όμως θέλει να την αφιερώσουμε στην εργασία της ψυχής. Εμείς όμως τι κάνουμε; Πώς περνάμε την Κυριακή;

Από έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, μόνο μια μειονότητα χριστιανών εκκλησιάζεται την Κυριακή. Οι περισσότεροι μένουν μακριά από την Εκκλησία. Είναι χριστιανοί των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα… ή σε έκτακτες ανάγκες (βλέπε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα κλπ.). Αυτοί αρέσκονται να περνούν την Κυριακή στην εξοχή, άλλοι στο κρεβάτι, άλλοι στην εργασία τους από υπερωρίες της οποίας προσπαθούν να εξοικονομήσουν κάτι περισσότερο για τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Για τους πρώτους, χωρίς να αποκλεισθεί η εκδρομή, υπάρχει η λύση. Ένα μοναστήρι που θα βρουν στον δρόμο τους ή η ενορία κάποιου χωριού, για να πάρουν την ευλογία του Θεού.

Η δεύτερη κατηγορία προφασίζεται την ανάγκη για ανάπαυση. Φυσικά ουδείς παραθεωρεί αυτή τους την ανάγκη. Δεν μπορούν όμως να μας πείσουν ότι η παράταση του κυριακάτικου ύπνου δεν οφείλεται στο μεσονύκτιο έργο στην τηλεόραση ή στο μέχρι πρωίας φαγοπότι σε κάποια ταβέρνα ή σε άλλες νυχτερινές ενασχολήσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να μετατεθούν λόγω του πρωινού εκκλησιασμού.

Για την τρίτη κατηγορία που με την κυριακάτικη εργασία ζητούν να επουλώσουν τις οικογενειακές ανάγκες, πρέπει να τονισθεί πως όσο και αν κουρασθούν και αν μοχθήσουν, αν δεν έχουν ευλογία Θεού δεν θα προκόψουν ποτέ.

Η Κυριακή είναι ημέρα αναπαύσεως. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ξεκουραστεί, να αλλάξει σκηνικό, να ηρεμίσει. Θα λέγαμε πως είναι μια μηχανή. Φτάνουν οι έξι ημέρες εργασίας. Ας ξεκουραστεί την εβδόμη.

Η Κυριακή είναι ημέρα του Θεού και της αρετής. Αρκετοί προφασίζονται πολλούς και διαφόρους λόγους, για να απομακρυνθούν από την λατρεία του Κυρίου μας. «Έχω μικρά παιδιά και κάνουν φασαρία μέσα στην Εκκλησία», «έχω γέροντες γονείς να φροντίσω», «η φύση της εργασίας μου είναι τέτοια που δεν μου επιτρέπει να εκκλησιασθώ την Κυριακή», «δεν έχω κατάλληλα ρούχα», «με ενοχλούν τα μεγάφωνα και το λιβάνι», «δεν μπορώ την ορθοστασία», «δεν καταλαβαίνω τα λόγια των ύμνων»…. Προφάσεις αστήρικτες οι περισσότερες που αποδεικνύουν έλλειψη ζήλου. Όποιος θέλει να εκκλησιασθεί βρίσκει λύσεις και υπερνικά τα εμπόδια. Όπως και η συγκύπτουσα.

Εκτός από τον εκκλησιασμό έχουμε καθήκον να κάνουμε μια επίσκεψη στους πάσχοντες αδελφούς μας. Ο Χριστός θεράπευσε την συγκύπτουσα γυναίκα, για να μας πει πως πρέπει να θεραπεύσουμε τις ανάγκες του πλησίον μας. Να μην παραλείπουμε την Κυριακή να επισκεφθούμε κάποιον άρρωστο, να δώσουμε παρηγοριά σε κάποιο θλιμμένο, να ενισχύσουμε κάποιο φυλακισμένο. Η Κυριακή για κάθε χριστιανό πρέπει να είναι ημέρα λατρείας του Θεού, αγάπης του πλησίον και πνευματικής φροντίδας του εαυτού μας.

Αγαπητέ αναγνώστη, εσύ πως περνάς την Κυριακή σου; Εάν μέχρι τώρα η Κυριακή σήμαινε για σένα περισσότερο ύπνο, καφενείο, τηλεόραση, γήπεδο, ταβέρνα, διασκέδαση, άλλαξε πορεία. Αξιοποίησε την Κυριακή. Κάνε την Κυριακή να σημαίνει Εκκλησία, οικογένεια, αγάπη, ανάπαυση, ψυχαγωγία. Αμήν.

Διαλεχτός

 


Εκτύπωση