Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως, Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. Α΄ 1-25

 

Xristougenna

 

«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού,

υιού Δαυίδ υιού Αβραάμ…

Του δε Ιησού Χριστού η γέννησις

ούτως ην…».

 

Ένα από τα πλέον παράδοξα Ευαγγελικά Αναγνώσματα του έτους είναι αυτό που θα ακουστεί σήμερα, Κυριακή προ των Χριστουγέννων, στις εκκλησιές της οικουμένης. Θα ακούσουμε, αγαπητέ αναγνώστη, δεκάδες ονόματα, πολλά απ’ αυτά άγνωστα σε μερικούς από ’μας και θα είναι δικαιολογημένη η απορία μας για το ποιοι είναι όλοι αυτοί που «παρελαύνουν» από την Ευαγγελική Περικοπή.

Όλα αυτά τα ονόματα είναι ο γενεαλογικός κατάλογος των προγόνων του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, από τον Ιωσήφ τον θεωρούμενο πατέρα Του. Ο ίδιος σχεδόν κατάλογος ισχύει και για την πραγματική του μητέρα, την Παναγία και αυτό συμβαίνει, διότι οι Εβραίοι συνήθιζαν να παντρεύονται γυναίκες από την ίδια φυλή τους.

Όλα αυτά τα ονόματα είναι χωρισμένα σε τρία μέρη, ανά δεκατέσσερες περίπου γενεές. Ξεκινούν από τον Αβραάμ και καταλήγουν στον Ιωσήφ, τον άνδρα της Μαρίας που γέννησε τον Χριστό.

Κάθε όνομα απ’ αυτά φωνάζει μία και μόνη λέξη προς όλους μας: «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ». Στην συνέχεια ο ιερός Ευαγγελιστής Ματθαίος μας περιγράφει την γέννηση του Κυρίου μας.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είχε γίνει από καιρό. Ήρθε η ώρα που η εγκυμοσύνη της Μαρίας δεν κρυβόταν και ο Ιωσήφ πνιγόταν στους λογισμούς. Γνώριζε ότι η Μαρία ήταν Παρθένος, αλλά δεν μπορούσε να δώσει εξήγηση στην εγκυμοσύνη της. Κανονικά θα έπρεπε να την παραδώσει στο Ιουδαϊκό Συνέδριο, για να την τιμωρήσει λιθοβολώντας την. Αλλά ο Δίκαιος Ιωσήφ σκέπτεται να την απολύσει «λάθρα», κρυφά, ώστε να μην την εκθέσει.

Ενώ βρίσκεται σ’ αυτές τις αγωνιώδεις σκέψεις, δέχεται ένα απρόσμενο μήνυμα. Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται στο όνειρό του και του λέει να κρατήσει την Μαριάμ και να την προστατεύσει. Του παραγγέλλει δε να δώσει το όνομα Ιησούς, δηλαδή Σωτήρας, στο παιδί που θα γεννηθεί.

Υπακούοντας ο Ιωσήφ στην παραγγελία του Αγγέλου, κράτησε κοντά του την μνηστή του Μαριάμ, αλλά ως προστατευμένη του και όταν γεννήθηκε το παιδί το ονόμασε Ιησού.

Αγαπητέ αναγνώστη, η εορτή των Χριστουγέννων μας δίνει άπειρες αφορμές για σκέψεις. Θα ήθελα να δούμε όμως πως γιορτάζουμε όλοι εμείς την Γέννηση του Χριστού μας σήμερα.

Οι έμποροι βλέπουν τις Άγιες αυτές μέρες σαν ευκαιρία για μεγαλύτερο κέρδος.

Οι μαθητές, οι περισσότεροι τουλάχιστον, περιμένουν πως και πως τα Χριστούγεννα, διότι θα έχουν διακοπές. Δεκαπέντε μέρες ανεμελιάς. Για τις γιορτές στο σχολείο; Περιορίζονται σε μερικά τραγουδάκια και μερικά ποιήματα και τίποτε περισσότερο.

Στα σπίτια μας ως μέρες πλούσιου φαγητού, ως μέρες καθαριότητας, ως ευκαιρία για ψώνια, δώρα… Για το Χριστό ουδεμία κουβέντα.

Υπάρχουν και σπίτια που περιμένουν το βράδυ των Χριστουγέννων, για να κάνουν τα ξενόφερτα «ρεβεγιόν», κάποιο πάρτυ, κάποια κοσμική εκδήλωση, κάποιο «γκαλά», όπως επικράτησε να λέγεται από τους κοσμικούς. Καμιά σκέψη να παρακολουθήσουν την Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία.

Στην τηλεόραση ασχολούνται με «σοβαρότερα» πράγματα. Δεν χωράει ο Χριστός. Εξάλλου πρέπει να περνάνε τα συνθήματα και τα πορτραίτα των τρανών της γης. Δεν είναι για τον μεγάλο του Ουρανού η τηλεόραση. Θαρρώ πως οι πόρτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι κλειστές για τον Χριστό, όπως ήταν κλειστές και οι πόρτες της Βηθλεέμ την νύχτα εκείνη τη χριστουγεννιάτικη.

Το συμπέρασμα αμείλικτο: οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γιορτάζουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό.

Το ερώτημα πλανάται. Πού θα βρούμε τον Χριστό σήμερα;

Υπάρχει η φάτνη του Χριστού! Είναι η Εκκλησία! Μόνο στην Εκκλησία βρίσκεται ο αληθινός Χριστός. Μπορεί κι άλλοι, έξω από την εκκλησία, να μιλάνε για Χριστό, μα δεν είναι ο αληθινός. Τον Ιησού Χριστό μόνο η Εκκλησία τον προσφέρει, γιατί είναι το μυστικό σώμα του Χριστού.

Μάθαμε που είναι ο Χριστός. Ας πάμε γρήγορα. Ας σπεύσουμε με πίστη. Να πιστεύσουμε στο μυστήριο της σάρκωσης του Θεού. Ας σπεύσουμε με ταπείνωση. Να γονατίσουμε μπροστά στον Κύριο, που έγινε άνθρωπος για μας. Ας σπεύσουμε με καθαρή καρδιά. Να εξομολογηθούμε τ’ αμαρτήματά μας, για να ’ρθει να κατοικήσει μέσα μας.

Εύχομαι σε όλους καλά και προπαντός χριστιανικά Χριστούγεννα. Αμήν.

Διαλεχτός

Εκτύπωση