Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά (Ζακχαίου). Ευαγ. ανάγν.: Λουκά ΙΘ΄, 1-10.

 

«Εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις εστί…»

 

Kyriaki_IE_LoukaΣτην σημερινή Ευαγγελική περικοπή επαναλαμβάνεται μια όμοια ιστορία με πολλές άλλες, δείγμα μεταστροφής και αλλαγής ζωής, όπως αυτή της αμαρτωλής γυναίκας, του παραλύτου, του τυφλού κ.ά..

Ο «πρωταγωνιστής» σήμερα είναι ένας πλούσιος άνδρας, πλην όμως αμαρτωλός, ο Ζακχαίος. Ήταν στο επάγγελμα αρχιτελώνης. Το επάγγελμα αυτό ήταν αρκετά προσοδοφόρο για την εποχή εκείνη. Τα χρήματα όμως ήταν προϊόν κλοπής, αδικίας και καταπίεσης προς τους οφειλέτες. Παρόλα αυτά ο Ζακχαίος συγκαταλέγονταν στην ελίτ της τότε κοινωνίας.

Πιθανόν ο Ζακχαίος να άκουσε μερικές φορές τον Πρόδρομο, ασφαλώς όμως θα άκουσε περί του Ιησού και για τα θαύματα που κάνει, αλλά και για το γεγονός πως συναναστρέφονταν με πολλούς αμαρτωλούς. Όλα αυτά μεγάλωναν μέσα του τον πόθο να τον δει από κοντά.

Όταν του δόθηκε η αφορμή, κάνοντας μια παιδιαρίστικη κίνηση, αν και κατείχε σπουδαία κοινωνική θέση, ανέβηκε στην συκομορέα. Δεν λογαριάζει τον όχλο, δεν ντρέπεται κανένα. Δεν είναι λίγοι οι ερμηνευτές που χαρακτήρισαν τον Ζακχαίο γι’ αυτή του την πράξη μικρόσωμο γίγαντα.

Η αμοιβή του για όλα αυτά δεν άργησε να έρθει και ήταν πραγματικά μεγάλη. Μετά την προσωπική του μετάνοια σώζεται αυτός και η υπόλοιπη οικογένειά του.

Είναι γεγονός, αγαπητέ αναγνώστη, πως και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον όχλο. Τον αδιάφορο πνευματικά όχλο. Αυτόν που φέρεται εχθρικά σε κάθε τι αληθινό. Αυτόν τον όχλο που ειρωνεύεται, χλευάζει πολεμάει τον πιστό με κάθε μέσο. Και έχουν τα «μέσα»: διαδίκτυο, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικές συχνότητες, τηλεόραση κ.ά.. Διοχετεύουν έντεχνα το δηλητήριο της αθεΐας και προσπαθούν να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Δεν γνωρίζουν οι δύστυχοι πως η Εκκλησία όσο πολεμάται τόσο δοξάζεται!

Δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που διστάζουν να «ανεβούν» στην συκομορέα. Δεν έχουν την τόλμη εκείνου του μικρόσωμου γίγαντα. Οι εκφράσεις γνωστές: «Τι θα πει ο κόσμος»; «Πώς θα με κρίνει ο περίγυρός μου»;

Υπάρχουν όμως και οι συνειδητοί χριστιανοί που ακολουθούν το παράδειγμα του Ζακχαίου. Κανένα εμπόδιο δεν φράζει τον δρόμο τους. Ακολουθούν την γνήσια πορεία που οδηγεί στον Χριστό. Αναζητούν τον Χριστό μέσα από ένα βιβλίο, σε ένα κήρυγμα, σε μια ακολουθία, στην Θεία Κοινωνία. Έχουν πόθο ψυχής. Μια μεταφυσική δίψα, μια δίψα Θείας Παρουσίας, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας σύγχρονος κληρικός.

Ένας ευσυνείδητος χριστιανός επιδιώκει την συνάντησή του με το Θεό. Απαγκιστρώνεται από τα γρανάζια της καθημερινότητας. Υπερνικά την στάση του κοινωνικού περίγυρου.

Πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως, όταν εμείς κάνουμε ένα βήμα, ο Θεός θα κάνει δέκα. Το είδαμε άλλωστε στην περίπτωση του Ζακχαίου.

Η συνάντησή μας με τον Χριστό θα φέρει την πολυπόθητη μετάνοια. Θα αλλάξει την νοοτροπία μας και κάθε πλευρά της ζωής μας.

Η συνάντηση και το «δέσιμο» με το Θεό αποτελεί σκοπό της ζωής μας. Χρειάζεται αγώνας ισόβιος.

Ας υπερνικήσουμε, αγαπητέ αναγνώστη, τον όχλο και ας ακολουθήσουμε την πνευματική πορεία του αρχιτελώνη Ζακχαίου για να ακούσουμε και εμείς τον Κύριο να μας λέει: «…σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο». Αμήν.

Διαλεχτός

Εκτύπωση