Κυριακή της Απόκρεω. Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. ΚΕ΄, 31-46.

 

Kyriaki_Apokreo_2

 

«Όταν έλθη ο υιός του ανθρώπου

εν τη δόξη αυτού…».

 

Μελετώντας κανείς το Ιερό Ευαγγέλιο θα παρατηρήσει πως τις περισσότερες φορές ο Χριστός μιλάει με παραβολές. Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή όμως μιλάει αποκαλυπτικά για την ημέρα της Κρίσεως. Άρα θα μπορούσαμε κάλλιστα την σημερινή Κυριακή να την ονομάσουμε από Κυριακή της Απόκρεω σε Κυριακή της Κρίσεως.

Παρενθετικά πρέπει να σημειώσουμε πως σήμερα είναι η Αποκριά και όχι η άλλη Κυριακή που πιστεύει ο πολύς κόσμος. Αυτό συμβαίνει, διότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που τρώγεται κρέας μιας και από αύριο τρώμε μόνο γαλακτοκομικά και ψάρι.

Ο Χριστός λοιπόν μας διαβεβαιώνει σήμερα για την έλευσή Του. Μια έλευση που θα είναι ένδοξη, λαμπρή, με συνοδεία αγγέλων και όχι όπως τότε που γεννήθηκε στο φτωχικό εκείνο σπήλαιο. Θα καθίσει ο Κύριος σε βασιλικό θρόνο, όπως του αρμόζει και τότε... Και τότε θα αρχίσει η κρίσις όλων των ανθρώπων που έχουν περάσει από την γη.

Η παρομοίωση που χρησιμοποιεί ο Χριστός είναι παρμένη από την ποιμενική ζωή. Όπως ο βοσκός χωρίζει τα αρνάκια από τα κατσικάκια, έτσι και ο Θεός μας θα χωρίσει του Δίκαιους από τους αμαρτωλούς. Και οι μεν Δίκαιοι θα καθίσουν δεξιά του Πατρός, οι δε αμαρτωλοί αριστερά.

Θα καλέσει μετά τους δίκαιους να λάβουν την αιώνια κληρονομιά, που είναι ασφαλώς ο Παράδεισος, διότι πείνασα, θα τους πει, και μου δώσατε φαγητό, δίψασα και μου δώσατε νερό, ήμουν ξένος και με φιλοξενήσατε, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, ήμουν ασθενής και με επισκεφθήκατε, ήμουν στην φυλακή και ήρθατε να με δείτε. Απορώντας οι δίκαιοι άνθρωποι ρωτούν πότε τα έκαναν όλα αυτά για να πάρουν την απάντηση πως αφού τα έκαναν σ’ αυτούς που είχαν την ανάγκη είναι σαν να τα έκαναν στον ίδιο τoν Χριστό.

Απευθυνόμενος στα αριστερά του τώρα ο Χριστός, στους αμαρτωλούς, θα τους χαρακτηρίσει καταραμένους και θα τους στείλει στο πυρ το αιώνιον, την κόλαση, διότι δεν έπραξαν τίποτα απ’ αυτά που έκαναν οι δίκαιοι. Βέβαια θα ρωτήσουν και αυτοί πότε είδαν τον Χριστό πεινασμένο ή διψασμένο, πότε ήταν ξένος ή γυμνός ή άρρωστος ή φυλακισμένος. Αυτή η απορία είναι βέβαια μια πρόχειρη δικαιολογία όλων αυτών των ανθρώπων.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε τα μεγάλα νοήματα θα δούμε πως αυτομάτως γεννιόνται πολλά ερωτήματα. Θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία; Πότε; Υπάρχει κόλαση και Παράδεισος;

Το πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία, αγαπητέ αναγνώστη, είναι άγνωστο. Ο Χριστός δεν το αποκάλυψε ούτε στους μαθητές του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως μόνο ο Πατέρας γνωρίζει το πότε. Μας έδωσε μερικά σημεία-σημάδια τα οποία έχουν αναλύσει πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως εκείνη την ημέρα θα υπάρξει Δικαιοσύνη. Αντικρίζουμε καθημερινά στην κοινωνία μας αδικίες, ψέματα, εγκλήματα φανερά και κρυφά, συκοφαντίες και αμέτρητα άλλα. Την ημέρα της Κρίσεως όλα θα φανερωθούν. Δεν θα μείνει τίποτε κρυφό. Θα είναι μια φοβερή μέρα για ζωντανούς και νεκρούς! Χαρά για τους δικαίους, αλλά αγωνία και φόβος για τους άδικους. Τα κριτήρια της κρίσεως θα είναι τα έργα μας. Τα έργα αγάπης όμως.

Ακούσαμε τι έκαναν οι δίκαιοι και τι οι άδικοι. Άρα δεν μας μένει τίποτε άλλο από το να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή και έτοιμοι για την ώρα εκείνη. Πιστοί, δίκαιοι, ευσεβείς και ζηλωτές μα πάνω απ’ όλα τίμιοι. Κυρίως όμως θα κριθούμε για την αγάπη μας προς τον πλησίον. Όχι τσιγκουνιές, όχι ντροπή και φόβος. Όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να δείχνουμε συνεχώς την αγάπη μας προς τους αδελφούς μας.

Μόνο έτσι θα είμαστε ασφαλής την ώρα της Δευτέρας Παρουσίας και βέβαιοι πως θα καθίσουμε στα δεξιά του Θεού Πατέρα μας. Καλές Απόκριες σήμερα. Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email