Κυριακή των Μυροφόρων. Ευαγ. ανάγν.: Μάρκ., ΙΕ΄, 43, ΙΣΤ΄, 8.

 

KyriakiMyroforon

 

«…τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον».

 

Σε δύο ομάδες ανθρώπων είναι αφιερωμένη η σημερινή Κυριακή και εβδομάδα, αγαπητέ αναγνώστη. Στον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και τον Νικόδημο, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ταφή του Χριστού, και στις μυροφόρες γυναίκες που πρώτες αυτές άκουσαν το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και είδαν τον Κύριο. Στα ιερά αυτά πρόσωπα τιμούμε την τόλμη και το θάρρος. Ποια είναι όμως αυτά τα πρόσωπα;

Ο Ιωσήφ καταγόταν από μια πόλη της Ιουδαίας, την Αριμαθαία. Ήταν διακεκριμένο πρόσωπο της ιουδαϊκής κοινωνίας και μέλος του συνεδρίου. Ήταν επίσης και κρυφός μαθητής του Χριστού. Στην καταδίκη του Χριστού έδωσε αρνητική ψήφο.

Ο Νικόδημος ήταν Φαρισαίος, δηλαδή άρχοντας του Ισραήλ, και διδάσκαλος των Ιουδαίων. Ήταν και αυτός μέλος του Μεγάλου συνεδρίου. Μπροστά στο Ιουδαϊκό συνέδριο υπερασπίσθηκε τον Ιησού. Αμφότεροι ήταν αυτόπτες και αψευδείς μάρτυρες του θανάτου και της ταφής του Κυρίου.

Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή των μυροφόρων γυναικών. Ανάμεσα στις πολλές ξεχωρίζουν τα ονόματα της Μαρίας της Μαγδαληνής, της Μαρία που ήταν μητέρα του Ιακώβου και του Ιωσή, οι αδελφές του Λαζάρου, Μαρία και Μάρθα, και άλλες αφοσιωμένες μαθήτριες. Όλες διακονούσαν τον Κύριο κατά καιρούς. Αμφότερες υπήρξαν αυτόπτες και αψευδείς μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού.

Αυτά τα δύο, η Ταφή και η Ανάσταση, είναι τα δύο πιο βασικά σημεία της πίστεώς μας.

Αυτά είναι εν ολίγοις τα πρόσωπα που τιμούμε σήμερα. Ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος που τολμούν να ζητήσουν το σώμα του Χριστού από τον Πιλάτο, καθοδηγούμενοι από την συναίσθηση του χρέους προς τον Διδάσκαλό τους. Το ίδιο επιχειρούν να συμπληρώσουν την επόμενη ημέρα οι μυροφόρες γυναίκες. Υπερνικώντας την έμφυτη γυναικεία δειλία, «όρθρου βαθέως» τρέχουν στον τάφο του Χριστού να συμπληρώσουν τις ελλείψεις της εσπευσμένης ταφής. Αντί αυτών αντίκρισαν τον κενό τάφο και από μυροφόρες έγιναν ευαγγελίστριες.

Η ηρωική τους πράξη μας κληροδοτεί ένα υψηλό υπόδειγμα θάρρους και τόλμης. Χρειάζεται θάρρος για να πιστέψει κανείς. Ιδιαίτερα σήμερα που η απιστία απειλεί να γίνει μόδα. Η άρνηση παίρνει και δίνει. Ο υλισμός και ο ευδαιμονισμός κυριαρχεί στην ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων.

Χρειάζεται θάρρος και τόλμη να ομολογήσουμε Χριστό. Όταν Τον βλασφημούν οι άλλοι, εμείς να Τον υπερασπιστούμε. Όταν Τον αρνούνται οι άλλοι, εμείς να Τον ομολογήσουμε. Όταν οι άλλοι Τον σταυρώνουν, εμείς να Τον ενταφιάσουμε, όπως ο Ιωσήφ με τον Νικόδημο. Όταν οι πολλοί Τον ξεχνούν, εμείς να τρέξουμε κοντά Του, όπως εκείνες οι ηρωίδες μυροφόρες γυναίκες.

Χρειάζεται θάρρος και τόλμη να ζήσουμε σήμερα ως αληθινοί χριστιανοί. Και γιατί αυτό; Διότι η ζωή της αμαρτίας και της αδικίας είναι ευκολότερη και την ακολουθούν οι πολλοί. Η αμαρτία σήμερα υπάρχει σ’ όλες τις αποχρώσεις και έχει αποθρασυνθεί. Επομένως χρειάζεται θάρρος και δύναμη ψυχής για να πορευτούμε κόντρα στο ρεύμα. Προς την κατεύθυνση αυτή μας οδηγεί το παράδειγμα του Ιωσήφ και Νικοδήμου και των μυροφόρων γυναικών.

Ας γίνουμε ζωντανοί και θαρραλέοι χριστιανοί, αγαπητέ αναγνώστη. Ας γίνουμε φλογεροί ομολογητές πίστεως. Ας γίνουμε ανυποχώρητοι υπερασπιστές της χριστιανικής αλήθειας. Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email