Κυριακή του Παραλύτου. Ευαγ. ανάγν.: Ιωάν., Ε΄, 1-15.

 

Kyriaki_Paralitou

 

«Ίδε υγιής γέγονας·
μηκέτι αμάρτανε…»

 

 

 

 

 

Κυριακή του Παραλύτου σήμερα, αγαπητέ αναγνώστη. Ορίσθηκε σήμερα η σχετική Ευαγγελική περικοπή, γιατί ο Χριστός έκανε το θαύμα την περίοδο της Πεντηκοστής των Εβραίων.

Σήμερα, λοιπόν, αντικρίζουμε την θεραπεία μιας αρρώστιας. Φυσικά είναι γεγονός πως η αρρώστια αποτελεί κλήρο της ανθρώπινης ζωής. Είναι μια συγκλονιστική πραγματικότητα που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε. Ο άνθρωπος στέκεται με δέος και απορία μπροστά σ’ αυτό το γεγονός. Όμως το βασικό ερώτημα που τον απασχολεί είναι το πού οφείλεται η αρρώστια και ποια τα αίτια προελεύσεώς της.

Μια βασική αιτία της αρρώστιας, θα λέγαμε, πως είναι η συσχέτισή της με την αμαρτία. Η γραφίδα του υμνωδού το αποτύπωσε θαυμάσια: «Από των πολλών μου αμαρτιών ασθενεί το σώμα, ασθενεί μου και η ψυχή». Άρα τα αίτια είναι ψυχικά και ηθικά.

Πολλές φορές οφείλεται, η αρρώστια, στην παιδαγωγούσα αγάπη του Θεού. Επιτρέπει δηλαδή ο Θεός την δοκιμασία του πόνου, για να φανεί η αρετή και η πίστη μας. Τρανό παράδειγμα ο πολύπαθος Ιώβ.

Εκτός αυτών, ουδείς μπορεί να αρνηθεί και τα καθαρώς φυσικά αίτια. Καλύτερα όμως να το λέγαμε η απερισκεψία και αμέλεια του ανθρώπου να διαφυλάξει την υγεία του.

Η ασθένεια είναι από τα μεγαλύτερα δεινά που πλήττουν τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά ο ασθενής είναι πρόσωπο συμπαθές και ιερό. Ο Κύριος στάθηκε με απέραντη συμπάθεια και στοργή απέναντι στον ασθενή. Έδειξε αγάπη, μα πάνω απ’ όλα, χάρισε υγεία. Στην Αγία Γραφή έχουμε πλήθος τέτοιων περιγραφών. Ο Χριστός όμως, όχι μόνο αποκατέστησε την υγεία του σώματος, αλλά παράλληλα φώτισε και τις βαθύτερες αιτίες της αρρώστιας. Θεράπευσε το σώμα, αλλά ελευθέρωσε και την ψυχή από τον φρικτό ζυγό της αμαρτίας.

Και η ιατρική επιστήμη; Η Αγία Γραφή, αγαπητέ αναγνώστη, όχι μόνο δεν αποκλείει την παρέμβαση της επιστήμης, αλλά την αποδέχεται και την τιμά. Εμείς όμως δεν πρέπει να θεοποιούμε την ιατρική επιστήμη. Αναμφισβήτητα οι δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης, παρά τις θεαματικές προόδους, είναι περιορισμένες.

Ένα σημερινό παράδειγμα; Κατά καιρούς αναστατώνεται ολόκληρος ο πλανήτης από την εμφάνιση μιας «άτυπης πνευμονίας», μιας «γρίπης». Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Τα ίδια συνέβηκαν και όταν εμφανίσθηκε το έιτζ. Λησμονούμε, δυστυχώς, όλοι μας πως πάνω από την κάθε επιστήμη στέκεται ο παντοδύναμος Κύριος. Ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Γι’ αυτό πρωτίστως σ’ αυτόν θα πρέπει να καταφεύγουμε με θερμή προσευχή. Ας μην τα χάνουμε στην οποιαδήποτε αρρώστια.

Πίστη στον παντοδύναμο Χριστό. Αυτό χρειάζεται. Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email