Κυριακή της Σαμαρείτιδος. Ευαγ. ανάγν.: Ιωάν., Δ΄, 5-42.

 
 
KyriakiSamaritidos
 
«Πνεύμα ο Θεός,
και τους προσκυνούντας αυτόν,
εν πνεύματι και αληθεία δει
προσκυνείν»
 
 
Κυριακή της Σαμαρείτιδος η σημερινή. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν την εορτή αυτή να εορτάζεται στην εβδομάδα της Μεσοπεντηκοστής, επειδή ο Χριστός στην παρούσα εορτή, αλλά και στη Μεσοπεντηκοστή, ονομάζει τον εαυτό Του Μεσσία. Βεβαίως Μεσσίας σημαίνει Χριστός.

Ο σημερινός διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα θα λέγαμε πως ήταν αποφασιστικής σημασίας για την αμαρτωλή γυναίκα, που αργότερα έγινε και ισαπόστολος και ονομάσθηκε Φωτεινή. Η Θεία Χάρις εφώτισε την σκοτεινή ψυχή της και έσβησε την φλόγα των παθών.

Ας αντλήσουμε, αγαπητέ αναγνώστη, μερικές σταγόνες από «το φρέαρ» της σημερινής διδασκαλίας.

Στο ερώτημα της Σαμαρείτιδος για το πού πρέπει να προσκυνείται και να λατρεύεται ο Θεός, ο Χριστός διδάσκει τον τρόπο της γνήσιας προσκυνήσεως του Θεού. Σε κάθε τόπο, απαντάει, διότι ο Θεός είναι Πνεύμα. Αρκεί οι προσκυνούντες να τον προσκυνούν «εν πνεύματι και αληθεία». Αφού λοιπόν ο Θεός είναι Πνεύμα, ζητάει από μας την πνευματική προσκύνηση. Άρα σε κάθε τόπο μπορεί η ψυχή να υμνεί και να λατρεύει τον Θεό.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι αγιασμένοι τόποι, όπως π.χ. τα Ιεροσόλυμα και όλα τα προσκυνήματα εκεί, αλλά γιατί όχι και το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα κλπ., που προσελκύουν και ενισχύουν τους πιστούς στην πίστη και στην ευλάβεια. Υπάρχουν επίσης χαριτόβρυτα Άγια Λείψανα και θαυματουργικές εικόνες. Με τα διάφορα θαύματα που κάνουν, δια μέσου του Θεού ασφαλώς, εμψυχώνουν και αυξάνουν την ευσέβεια των πιστών. Οι τόποι αυτοί θα λέγαμε πως είναι πνευματικοί μαγνήτες, διότι συγκεντρώνουν χιλιάδες χριστιανούς κάθε χρόνο. Για την Εκκλησία, βέβαια, αποτελούν μια συγκλονιστική πραγματικότητα.

Η παράδοση των ιερών αποδημιών υπάρχει από τα πρώτα χρόνια της χριστιανικής πίστης. Όταν οι χριστιανοί έφταναν στα μέρη αυτά, μαζί με την λατρεία και τα αφιερώματα, προσέρχονταν μετανοημένοι και καθαρισμένοι δια του Μυστηρίου της Μετανοίας και κοινωνούσαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Συνεχίζεται και σήμερα η παράδοση αυτή. Οι σημερινοί χριστιανοί αισθάνονται την ανάγκη να ενισχύσουν την πίστη τους επισκεπτόμενοι Άγια μέρη. Σύλλογοι, σωματεία, ενορίες, σχολεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία, διοργανώνουν ιερές αποδημίες. «Δώσανε» και όνομα σ’ αυτό: «Θρησκευτικός τουρισμός» το λένε. Όμως σήμερα είναι πράγματι ιερές αυτές οι αποδημίες ή έχουν ξεφύγει από τον σκοπό τους;

Είναι αλήθεια ότι από τις πολλές, ελάχιστες είναι ιερές. Τις περισσότερες θα τις χαρακτηρίζαμε ψυχαγωγικές εκδρομές, οι οποίες περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ιστορικούς και θρησκευτικούς τόπους. Οι άνθρωποι συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την θρησκευτική επίσκεψη. Χωρίς να καταβάλουν όμως καμιά προσπάθεια πνευματικής εμβαθύνσεως. Ανάβουν λαμπάδες, δίνουν αφιερώματα. Τυπικά όλα αυτά, χωρίς καμιά ουσία.

Εκτός από τους εκδρομείς υπάρχουν και οι θρησκόληπτοι προσκυνητές. Στην ουσία δεν έχουν καμιά σχέση με τους αληθινούς προσκυνητές. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με αρρωστημένη θρησκευτικότητα. Μένουν ικανοποιημένοι αν κατορθώσουν να πάρουν λίγο λαδάκι από την κανδήλα του αγίου ή ένα λουλούδι από το προσκυνητάρι του. Άλλοι πιστεύουν ότι συγχωρούνται οι αμαρτίες τους να ξενυχτίσουν έξω από την πόρτα της εκκλησίας, αν αδειάσουν το πορτοφόλι τους μέσα στο παγκάρι, αν ανάψουν δεκάδες κεριά. Για μετάνοια ούτε λόγος. Αισθάνονται μια πνευματική αυτάρκεια.

Αληθινός προσκυνητής είναι όμως αυτός που λατρεύει τον Θεό με γνήσιο και πνευματικό τρόπο. Σαφώς και ο Θεός δεν περιφρονεί τα αφιερώματα και τις υλικές προσφορές των πιστών. Τις δέχεται όμως ως πνευματικές βαθμίδες που θα μας οδηγήσουν στην σωτηρία μας. Για τον Θεό, αγαπητέ αναγνώστη, είναι περισσότερο ευπρόσδεκτα τα δάκρυα μετανοίας από τους πολύτιμους λίθους, η προσευχή από τις λαμπάδες, η ελεημοσύνη από τα αφιερώματα.

Στην πατρίδα μας υπάρχει η καλή συνήθεια των ιερών αποδημιών. Ιδίως τώρα το καλοκαίρι. Οι εκδρομές αυτές είναι απαραίτητες για την νευρική εκτόνωση και την ψυχική ανακούφιση από το στρες της εποχής.

Προσοχή να μην γίνονται όμως ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ας είναι ιερές αποδημίες. Ας συμμετάσχουμε εκεί που πάμε στα Ιερά Μυστήρια. Ας γίνει το προσκύνημα αφετηρία καινούργιας ζωής. Ας γίνει ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στον ουρανό. Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email