Κυριακή του Τυφλού. Ευαγ. ανάγν.: Ιωάν., Θ΄, 1-38.

 

Kyriaki_tou_Tyflou

 

«Ελοιδόρησαν ούν αυτόν και είπον, Συ ει μαθητής εκείνου…Και εξέβαλον αυτόν έξω»

 

Φτάσαμε αισίως, αγαπητέ αναγνώστη, στην 6η εβδομάδα από του Πάσχα. Σήμερα έχουμε ακόμη ένα θαύμα του Ιησού που έγινε κοντά σε νερό, όπως και της Σαμαρείτιδος και του Παραλύτου.

Θα έλεγε κανείς πως η ταλαιπωρία του Τυφλού ήταν μαρτυρική, όχι μόνο πριν την ίαση, αλλά και μετά. Με την θεραπεία του εξεπλάγησαν οι πάντες, οι γείτονες, οι γονείς, αλλά προπαντός οι Φαρισαίοι. Τον καλούν να αμφισβητήσει το θαύμα, προσπαθούν ακόμη και να τον εκφοβίσουν. Τελικά όταν διαπιστώνουν την προσήλωση του Τυφλού στον ευεργέτη του, βρίζοντάς τον, τον διώχνουν από την συναγωγή.

Κλήρος των χριστιανών αποτελούν οι λοιδορίες, οι διωγμοί και τα βάσανα! Εξάλλου ο ίδιος ο Χριστός στην επίγεια ζωή του το είπε ξεκάθαρα: «Αφού εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν». Έτσι και έγινε. Οι Απόστολοι δοκιμάσθηκαν, διώχθηκαν από πόλη σε πόλη, έγιναν αποσυνάγωγοι και αυτοί. Οι μάρτυρες, οι ομολογητές, οι πρώτοι χριστιανοί των κατακομβών, τα ίδια δεν έπαθαν; Όχι μόνο εκείνοι, αλλά και οι πιστοί όλων των εποχών υποφέρουν υπέρ Χριστού.

Υπάρχουν διωγμοί σήμερα που δεν γίνονται αντιληπτοί από το περιβάλλον που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως είναι ύπουλοι και κρυφοί. Αυτούς τους διωγμούς, δηλαδή τις ειρωνείες και τους χλευασμούς, τις περιφρονήσεις και τους παραγκωνισμούς δέχεται κάθε πιστός, όταν συνειδητά εισέλθει στον Χριστιανισμό.

Θα συναντήσει την αντίθεση του περιβάλλοντός του, ακόμη και των οικείων του. Η προσήλωσή του στην Εκκλησία, η τακτική συμμετοχή του στα Μυστήρια, η αγνή και προσεχτική ζωή του, ασφαλώς και θα προκαλέσει την ειρωνεία, αλλά και τα πειραχτικά σχόλια όλων εκείνων που δεν ζουν «κατά Χριστόν». Διότι γι’ αυτούς η φωτεινή ζωή ενός πιστού είναι κρίση και έλεγχος.

Υπάρχουν και άλλοι διωγμοί όμως που στοιχίζουν ακόμη και την ζωή μας. Όταν αναλάβει κάποιος να φωτίσει «τους εν σκότει καθημένους», όταν αντιταχθεί δυναμικά στην αδικία και την διαφθορά, όταν ζητήσει να αντιδράσει στα σχέδια των αντιχρίστων της γης, όταν ελέγξει την αμαρτία, όταν αποκαλύψει σκοτεινά κέντρα, ε! τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος να πεθάνει. Να θυσιάσει την ζωή του, όπως και ο Χριστός.

Ας μην λησμονούμε πως έχουμε κληθεί από τον Κύριο γι’ αυτά. Πρώτα εκείνος και έπειτα πίσω Του εμείς ανεβαίνουμε τον Γολγοθά. Κάθε μέρα που έρχεται θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μαρτυρήσουμε για το Ευαγγέλιο και την Εκκλησία. Η Ορθόδοξη πίστη μας έχει ως καύχημά της τους μάρτυρες. Αυτούς προβάλει καθημερινά ως πρότυπα ζωής.

Η διαγωγή μας απέναντι στους διώκτες θα πρέπει να είναι όπως του Χριστού και των Αγίων. Όχι ανταπόδοση του κακού και της λοιδορίας. Όταν υβριζόμαστε να ευλογούμε, όταν διωκόμαστε να ανεχόμεθα, όταν βλασφημούμαστε να παρακαλούμε. Οι διώκτες ουσιαστικά είναι οι ευεργέτες μας, αφού με τις θλίψεις που μας προκαλούν, μας εξασκούν στην υπομονή και μας εισάγουν στην Βασιλεία του Θεού.

Μη λοιδορίαν αντί λοιδορίας, αγαπητέ αναγνώστη. Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email