Κυριακή της Πεντηκοστής. Ευαγ. ανάγν.: Ιωάν., Ζ΄, 37-52, Η΄ 12.

 

Pentikosti_2

 

«…Ελθέ και σκήνωσον εν ημίν…»

 

Η σημερινή ημέρα της Πεντηκοστής θεωρείται ως η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, αγαπητέ αναγνώστη. Η Εκκλησία που ιδρύθηκε από την ημέρα πλάσεως του ανθρώπου, ανακαινίσθηκε με το Πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου και τώρα με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος ολοκληρώνεται και τελειοποιείται.

Με την χάρη του Θεού η Εκκλησία άπλωσε τα κλαδιά της στα πέρατα της οικουμένης. Το Ευαγγέλιο του Χριστού διαδόθηκε σταδιακά σ’ όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκαν Επισκοπές και ενορίες για την συνέχιση του έργου του Χριστού. Ο Επίσκοπος, ο λειτουργός της Θείας Ευχαριστίας, παραχώρησε το δικαίωμα αυτό και στους Πρεσβυτέρους, οι οποίοι εξ ονόματος του Επιχωρίου Επισκόπου προσφέρουν το Μυστήριο των Μυστηρίων προς αγιασμό τον πιστών.

Μέσα στις ενορίες πραγματώνεται το Μυστήριο της ίδιας της Εκκλησίας. Κάθε ενορία, μικρή ή μεγάλη, είναι έκφραση ολόκληρης της Εκκλησίας και όχι ενός μέρους μόνο. Είναι, θα λέγαμε, μια οικογένεια με πατέρα τον Πρεσβύτερο και αδελφούς όλους τους πιστούς.

Κέντρο της ενορίας δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά ο Ιερός Ναός. Μέσα σ’ αυτόν λαμβάνουν χώρα όλα τα γεγονότα της εν Χριστώ οικογενείας, της χαράς και της λύπης. Δεν αρκεί να είναι κανείς γραμμένος στους ενοριακούς καταλόγους για να λέει ότι ανήκει στην ενορία. Χρειάζεται ουσιαστική συμμετοχή στη ζωή του σώματος της Εκκλησίας, συμμετοχή στο τραπέζι της θείας Ευχαριστίας, αδελφέ μου, αλλά γιατί όχι και στην υπόλοιπη λατρευτική της ζωή και σε όλες τις λοιπές ανάγκες της. Χρειάζεται συμμετοχή στα γεγονότα των άλλων μελών, είτε είναι ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Δεν πρέπει να είμαστε σαν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, σαν άγνωστοι δίπλα σε αγνώστους, αλλά αδελφοί με ζωντανή αγάπη και ζωηρό ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλο.

 

Pentikosti

 

Δυστυχώς μέσα στις πόλεις, ιδίως στις μεγαλουπόλεις, με τις πολυάνθρωπες ενορίες, οι ενορίτες όχι μόνο δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά πολλές φορές ούτε τους ποιμένες τους δεν γνωρίζουν. Οι περισσότεροι παραμένουν δυστυχώς θεατές των Μυστηρίων.

Η σύναξη της ενορίας έχει ως σκοπό να ενώσει τον άνθρωπο με τον Θεό και τους Αγίους του, να τον καθαρίσει από τον ρύπο της αμαρτίας, να τον χριστοποιήσει.

Οι συνθήκες της εποχής μας, δεν ευνοούν την δημιουργία εκκλησιαστικής συνειδήσεως. Τουλάχιστον όμως οι εκκλησιαζόμενοι τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές ας βοηθήσουμε στην αναζωπύρωση της ενορίας. Στην ανασυγκρότησή της σε σώμα οργανικής ενότητας και στην δημιουργία μιας οικογενειακής ατμόσφαιρας.

Είναι γεγονός, αγαπητέ αναγνώστη, πως το γεγονός της Πεντηκοστής επαναλαμβάνεται επί 2000 χρόνια και πλέον μέσα στην Εκκλησίας μας. Ας μην περιφρονούμε την δωρεά αυτή του Θεού. Αν θέλουμε να λάβουμε και εμείς το Άγιο Πνεύμα ας προσέλθουμε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επικαλούμενοι με πίστη την χάρη του Παρακλήτου. «Ελθέ και σκήνωσον εν ημίν». Αμήν.

Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email