Κυριακή των Αγίων Πάντων. Ευαγ. ανάγν.: Ματθ., Ι΄ 32-33, 37-38, ΙΘ΄ 27-30.

 

AgioiPantes

 

«Πάς όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν

των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ

έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς.»

 

Τελευταία Κυριακή του Πεντηκοσταρίου σήμερα, αγαπητέ αναγνώστη, και η Αγία μας Εκκλησία τιμάει την μνήμη Πάντων των Αγίων της. Σήμερα φαίνονται τα έργα που επιτέλεσε το Άγιο Πνεύμα δια μέσου των αιώνων. Σήμερα φαίνεται η απήχηση που είχαν τα κηρύγματα των Αγίων Αποστόλων από την ημέρα της Πεντηκοστής και έπειτα μέχρι και τις μέρες μας.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, πρέπει να πούμε πως η σημερινή εορτή καθιερώθηκε λόγω του ότι πολλοί Άγιοι, για διάφορους λόγους, παραμένουν άγνωστοι σε μας. Στα μάτια του Θεού όμως είναι Άγιοι ένδοξοι και τιμημένοι. Έτσι μας είναι δύσκολο να τους τιμήσουμε, όπως αρμόζει, και σύμφωνα με την εκκλησιαστική συνήθεια. Με την εορτή αυτή λοιπόν, τιμούμε όλους ανεξαιρέτως τους Αγίους που έζησαν στα μήκη και στα πλάτη της οικουμένης, γνωστούς και αγνώστους. Γιατί όχι όμως και όσους θα ζήσουν με αγιότητα στο μέλλον μέχρι και την Δευτέρα Παρουσία.

Ένας άλλος λόγος που τιμώνται όλοι οι Άγιοι σήμερα μαζί είναι, για να γίνει φανερό ότι όλοι αγωνίσθηκαν για τον ένα Χριστό στο ίδιο στάδιο αρετής και ότι έτσι σαν υπηρέτες του ενός Θεού στεφανώθηκαν επάξια κι όλοι αυτοί συγκρότησαν την Εκκλησία και πήραν την θέση εκείνων που απεσκίρτησαν από τον Θεό των δαιμόνων (από το Συναξάρι της ημέρας). Σήμερα τιμούμε και τους Αγγέλους με την Παναγία μας και τον Πρόδρομο.

 

Agioi_Pantes


Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή του μας αναφέρει για τα παθήματα αυτών των Αγίων: κατανίκησαν βασίλεια, έφραξαν στόματα λεόντων και άλλων αγρίων ζώων, έσβησαν την φοβερή δύναμη της φωτιάς, δεν κινδύνευαν να σφαγούν από τα μαχαίρια, έγιναν καλά από αθεράπευτες αρρώστιες, μερικοί πήραν πίσω τους νεκρούς συγγενείς τους, άλλοι δέχθηκαν βασανιστικά μαρτύρια έως θανάτου, μαστιγώθηκαν, λιθοβολήθηκαν, πριονίσθηκαν, με λίγα λόγια υπέμειναν χίλια δυό βάσανα για του Χριστού την πίστη την αγία. Όμως εκείνοι παρέμειναν ακλόνητοι, θαρραλέοι έως θανάτου. Πόσοι ήταν; Άγνωστος ο αριθμός. Νέφη ανθρώπων που έφθασαν στο καθ’ ομοίωσιν με τον Θεό.

Σκεφτόταν συνεχώς τον λόγο του Κυρίου που θα ακούσουμε σήμερα στις εκκλησιές μας: «όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, που καταδιώκουν την πίστη μου, θα τον ομολογήσω και εγώ ως πιστό και ακόλουθο μου μπροστά στον Πατέρα μου, που είναι στους ουρανούς. Εκείνον δε που θα με αρνηθεί… θα τον αρνηθώ και εγώ…». Δεν σκέφθηκαν οι Άγιοι της πίστεώς μας ούτε οικογένεια ούτε περιουσία, τίποτα. Μόνο τον Χριστό. Μα, θα αναρωτηθείς αγαπητέ αναγνώστη, ο Χριστιανισμός διδάσκει το μίσος προς τους οικείους και τους συγγενείς μας; Όχι! Χίλιες φορές όχι! Ο Χριστός θέλει την ιεράρχηση της αγάπης μας. Πρώτα αγαπάμε τον Θεό και έπειτα όλα τα άλλα.

Έχουμε χρέος ως χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι να μοιάσουμε τους Αγίους. Δεν ήταν υπερφυσικά όντα. Άνθρωποι σαν και ’μας ήταν. Ας μην το λησμονούμε. Σήμερα δεν έχουμε διωγμούς τέτοιους που να κινδυνεύει η ζωή μας. Δίνουμε ομολογία Χριστού όμως ,όταν δεν φοβόμαστε-ντρεπόμαστε να κάνουμε δημόσια τον σταυρό μας, όταν ζούμε χριστιανική ζωή, όταν μιλάμε στους άλλους για τον Χριστό μας, όταν δείχνουμε την υπομονή που έδειξαν οι Άγιοι στα μαρτύριά τους και εμείς στις φουρτούνες του πελάγους της επίγειας ζωής μας. Δεν γεννηθήκαμε ,για να κάνουμε περιουσίες και ο,τιδήποτε άλλο εδώ στην γη. Προορισμός του ανθρώπου είναι να μοιάσει τον Θεό.

Κλείνοντας και τούτη εδώ την συνάντησή μας, αγαπητέ αναγνώστη, ας βγει από τα χείλη μας ο θαυμάσιος ύμνος: «Πάσαι των Αγγέλων αι στρατιαί, Πρόδρομε Κυρίου, Αποστόλων οι Δωδεκάς, οι άγιοι πάντες μετά της Θεοτόκου ποιήσατε πρεβείαν εις το σωθήναι ημάς». Αμήν.


Διαλεχτός


Εκτύπωση   Email