Κυριακή Γ΄ Ματθαίου ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Ματθ. στ' 22-33

10072021ΜΗΝ ΑΓΩΝΙΑΤΕ !

«Μη ουν μεριμνήσετε... οίδε γαρ, ο πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων»

Είναι αλήθεια ότι στην εποχή μας το άγχος αποτελεί όχι απλώς συχνό φαινόμενο άλλα πραγματική μάστιγα! Ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση, το αυξανόμενο φάσμα της ανεργίας, οι προβλέψεις για ένα δυσοίωνο μέλλον και πολλοί άλλοι λόγοι συντελούν, ώστε να δημιουργούν μέσα στην ψυχή έντονη ανησυχία και αγωνία. Ωστόσο ο Κύριος μας καλεί να αποβάλουμε κάθε παρόμοια ανησυχία: «Οίδε γάρ ο πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων», μας λέει. Δεν χρειάζεται να αγωνιάτε, διότι ο Ουράνιος Πατέρας σας γνωρίζει όλες τις ανάγκες σας και συνεπώς θα τις καλύψει Εκείνος.

Αξίζει λοιπόν να υπογραμμίσουμε τρία σημεία με βάση τον ενθαρρυντικό αυτό λόγο του Κυρίου, τα οποία πολύ θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους.

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ο Θεός ως Πάνσοφος και Παντογνώστης γνωρίζει όλες τις ανάγκες μας, μικρές και μεγάλες. Αυτό σημαίνει η λέξη «οίδε»: Γνωρίζει ο Θεός! Και τα μεγάλα προβλήματα και τα μικρά. Και αυτά που κανείς άλλος δεν καταλαβαίνει και μόνοι μας παλεύουμε να τα ξεπεράσουμε. Όλα τα γνωρίζει ο Θεός. Τίποτε δεν του διαφεύγει, ακόμη και οι λεπτομέρειες της ζωής μας. Ο Ίδιος ο Κύριος μας βεβαίωσε ότι ακόμη και οι τρίχες της κεφαλής μας είναι μετρημένες· «πάσαι ήριθμημέναι είσί» (Ματθ. Γ 30, Λουκ. ιβ' 7)· πράγμα που φανερώνει ότι ο Θεός προνοεί και φροντίζει ακόμη και γι' αυτά στα οποία εμείς δεν δίνουμε καθόλου σημασία. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι γνωρίζει τις επείγουσες και μεγάλες ανάγκες μας και ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο γι' αυτές και πάνω απ' όλα για τη σωτηρία της αθάνατης ψυχής μας! Το άγρυπνο βλέμμα του μάς παρακολουθεί στοργικά και εγγυάται τη διαρκή προστασία μας, διότι όπως λέει κι ο θεόπνευστος ψαλμωδός: Ποτέ δεν κλείνει μάτι ο Θεός! «Ού νυστάξει ουδέ υπνώσει ο φυλάσσων τον Ισραήλ» (Ψαλμ. ρκ' [120] 4). Γι' αυτό και κοντά του αισθανόμαστε απόλυτη ασφάλεια και βεβαιότητα.

MAΣ ΑΓΑΠΑ

Η αίσθηση αυτή της ασφάλειας αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν σκεφθούμε ότι Αυτός πού γνωρίζει τις ανάγκες και τα προβλήματα μας είναι ο Ουράνιος Πατέρας μας! Το λέμε και το επαναλαμβάνουμε στη γνωστή προσευχή: «Πάτερ ημών...». Άραγε έχουμε συνειδητοποιήσει τί σημαίνει αυτό το «Πάτερ ημών»; Είναι Πατέρας μας ο πανάγαθος Θεός, κι εμείς παιδιά του αγαπημένα. Είναι Πατέρας μας και μας αγαπά με μία τέλεια αγάπη, ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου και ασύγκριτη με καθετί στον κόσμο.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το ερώτημα που θέτει σε άλλο σημείο ο Κύριος: Ποιος πατέρας από σάς, όταν ο γυιός του του ζητήσει ψωμί, θα του δώσει πέτρα; Ή όταν του ζητήσει ψάρι, αντί για ψάρι θα του δώσει φίδι;... Άν λοιπόν εσείς οι άνθρωποι ενώ είστε αμαρτωλοί γνωρίζετε να δίνετε ό,τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο στα παιδιά σας, πόσο περισσότερο ο Ουράνιος Πατέρας θα δώσει πλούσια τα αγαθά του σε όσους Του τα ζητούν; (Λουκ. ια' 11-13).

AYTΟΣ ΜΠΟΡΕΙ

Δεν είναι όμως μόνο ότι ό Θεός ως Παντογνώστης γνωρίζει τις ανάγκες μας και ως Πατέρας μας αγαπά. Είναι και το ότι ως παντοδύναμος Θεός μπορεί να μάς βοηθήσει! Αυτό είναι το τρίτο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε: η παντοδυναμία του Θεού. Μπορεί να γνωρίζουν κι άλλοι τα προβλήματα μας, καθώς τα μοιραζόμαστε μαζί τους. Μπορεί να μας αγαπούν και να μάς συγκινεί η αγάπη τους. Ποιος όμως μπορεί να δώσει πραγματικά λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε; Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τίποτε δεν θα μας λείψει; Μόνο ο παντοδύναμος Θεός. Διότι «παρά Θεώ πάντα δυνατά εστι» (Ματθ. ιθ' 26). Όλα είναι δυνατά για τον Θεό. Ακόμη και τότε λοιπόν που βλέπουμε ότι οι δυσκολίες είναι αξε­πέραστες και τα πράγματα στενά από παντού, ας μην απελπιζόμαστε! Ο Θε­ός στον οποίο πιστεύουμε είναι ο Ίδιος Θεός που άνοιξε δρόμο στην Ερυθρά θάλασσα για τον εκλεκτό λαό του. Είναι Αυτός που έθρεψε τους Ισραηλίτες μέσα στην έρημο. Είναι Αυτός που αιώνες τώρα επιτελεί μεγάλα και θαυμαστά στη ζωή του καθενός μας και στην Ιστορία του έθνους μας, ώστε να δοξάζεται από τα πλήθη των πιστών με τον υπέροχο ψαλμικό ύμνο: «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; σύ εί ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνος» (βλ. Ψαλμ. ος' [76] 14-15).

«Διώξτε το άγχος από τη ζωή σας!» Αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού ιερού Ευαγγελίου, το οποίο ακούσαμε από το ίδιο το στόμα του Κυρίου: «Μή μεριμνάτε.. »! Ας κάνουμε λοιπόν με επιμέλεια το καθήκον μας κι ας μην αγωνιούμε. Ο Ουράνιος Πατέρας γνωρίζει όλες τις ανάγκες μας και φροντίζει γι’ αυτές. Ας στηρίξουμε την πίστη και την ελπίδα μας σ' Εκείνον και να είμαστε βέβαιοι ότι ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει.

«Ο ΣΩΤΗΡ»


Εκτύπωση   Email